Esmee Visser: 'Ik heb lekker geschaatst'

Blog Olympische Spelen 2018

Als de wereld alleen maar bestond uit Nederlandse schaatsers, zou het een mooie plek zijn. Dat komt doordat ze winnen en soms verliezen.

Er is iets met schaatsers. Ze zijn zo… aardig. Heb je als Sven Kramer net de wedstrijd van je leven verloren, dan trap je geen wak in het ijs maar vertel je rustig aan de journalist dat je heel erg baalt. En dat je niemand anders de schuld kan geven omdat je zelf niet goed genoeg was.

Lekker geschaatst

Of je bent Esmee Visser en hebt net de gedoodverfde kampioen op de vijf kilometer onttroond. Je bent Olympisch kampioen geworden op een afstand die dertig jaar geleden voor het laatst door een Nederlandse vrouw gewonnen is. Sterker nog: je bent pas de tweede Nederlandse schaatster ooit die goud haalt op die afstand. En toen Yvonne van Gennip destijds, in 1988 in Calgary de Oost-Duitse concurrentie aan gort reed, was je nog niet eens geboren. Je hebt de race van je leven gewonnen. Wat zeg je dan? “Ik heb wel lekker geschaatst, ja.”

Wondermeisje

Hoe kan dat? Misschien omdat die andere kant er ook is: dat je Annouk van der Weijden bent en bijna afscheid neemt van het schaatsen. Maar dat je nog één laatste keer wil knallen in Korea en dat ook doet, met een weergaloze tijd op de vijf kilometer. Een tijd die lang goed is voor de tweede plek, ook als de laatste rit bijna is afgelopen. Maar dat dan blijkt dat het nét niet goed genoeg is. En dan ook echt net: negentienhonderdste – het is al ruimschoots voorbij voordat je het helemaal uitgesproken hebt. Zo klein is het verschil met Natalia Voronina, een Russisch wondermeisje dat óók heel hard kan schaatsen. Zij wint brons en jij wordt vierde en krijgt niets.

Momentopname

Maar dat laatste is niet waar. De reden waarom schaatsers zo aardig zijn, is dat ze ook weleens verliezen. Ze weten hoe klein de verschillen kunnen zijn. Dat een wedstrijd een momentopname is, dat het soms om negentienhonderdste mislukt. Als je dan wint, is er reden genoeg voor enige nuchtere bescheidenheid.

Dat alles is natuurlijk een schrale troost (vermoedelijk zelfs helemaal niet) voor Annouk van der Weijden, maar een verademing voor de rest van Nederland. Zolang dat nog niet allemaal schaatsers zijn.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons