Een goede film voor € 2,99? Dat kan!

Speelfilm over drugsverslaving is ‘Hart van Pasen’-actie 2018

Hoe kun je als kerk of als gelovige een brug slaan naar mensen die God niet kennen? Bijvoorbeeld door ze een cadeautje te geven, dat aanleiding kan zijn voor een goed gesprek. Dit is het idee achter de jaarlijkse ‘Hart van Pasen’-actie van NEEMA. In 2018 is dat de speelfilm Victorie. Nu op dvd te koop voor maar 2,99.

Dit is de trailer van deze film (met Nederlandse ondertiteling), die is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Victor Torres:

(Tekst gaat door onder de video)

Een gewelddadige straatbende

Het is begin jaren zestig als Victor Torres met zijn ouders en kleine broertje Ricky vanuit Puerto Rico verhuist naar Brooklyn, New York. Het gezin hoopt daar een beter bestaan op te kunnen bouwen, maar dat valt vies tegen. Ze kunnen nauwelijks rondkomen, en de huurbaas zit ze op hun huid.
Victor ziet hoe zijn ouders worstelen om het hoofd boven water te houden. Hij sluit zich aan bij een gewelddadige straatbende, de Roman Lords.

Aan de drugs

Uit nobele motieven (hij wil zijn familie helpen) wordt hij actief als drugskoerier. Al snel stroomt het geld binnen, maar Victor raakt zelf verslaafd aan de drugs en kan al snel niet meer zonder heroïne. Zijn ouders, Manuel en Lila, verliezen de grip op hun zoon – en hij de grip op zijn eigen leven. Ondertussen probeert een jonge voorganger in hun woonwijk een nieuwe gemeente van de grond te krijgen.

Rivaliserende bende

Deze New Life Church bevindt zich in voormalig café. Victors moeder raakt bevriend met de bevlogen pastor (Jimmy), die haar aanspoort voor Victor te blijven bidden. Victor zelf maalt totaal niet om God, geloof en gebed. Wel om Sherry: het knappe vriendinnetje van de leider van een rivaliserende bende, die hij het hof maakt (ze ontmoeten elkaar voor het eerst tijdens een heftige knokpartij).

Een vuurgevecht

Sherry's ex-vriend Danny zint op wraak als hij merkt dat zijn vriendinnetje hem ontrouw is. Met twee andere zware jongens zoekt hij Victor op in een ijssalon. Daar slaat hij hem finaal in elkaar, onder bedreiging van een geweer. Maar Victor stuurt Rickey (die bij hem was) snel naar de Roman Lords om versterking te halen. Zodra zijn mede-bendeleden arriveren, zet hij de achtervolging in op Danny en zijn gangleden. Dat loopt uit op een vuurgevecht, zomaar op straat. Pastor Jimmy werpt zich letterlijk tussen Danny en Victor om bloedvergieten te voorkomen.

Verscheurd door verdriet

Vlak voordat de gewaarschuwde politie arriveert, schiet Danny toch nog een andere Roman Lord neer: Razor, hun leider. Zijn broer, Matteo, wordt verscheurd door verdriet en is enorm kwaad op Victor, die hij verantwoordelijk houdt voor zijn dood. Als nieuwe leider gooit hij Victor uit hun groep.
Victor beseft inmiddels terdege dat de drugs zijn leven kapotmaken, en laat zich opnemen in een methadonkliniek. Daar lijkt het de goede kant met hem op te gaan. Maar zodra hij is ontslagen, begint hij toch weer te gebruiken. En hij wordt opnieuw een Roman Lord.

Cold turkey

Ook een tweede afkickpoging – cold turkey deze keer – loopt op niets uit: de neerwaartse spiraal lijkt onomkeerbaar. Een dieptepunt is zijn vluchtige ontmoeting met Sherry, die zomaar ergens op straat zit. Het meisje is een schim van haar vroegere zelf en smeekt Victor om een shot. Hij heeft zelf niets, en loopt terneergeslagen van haar weg.
Victors moeder is de wanhoop nabij, maar blijft voor haar zoon bidden ("Niet voor me bidden, ma. Ik ben het niet waard"). Tegen zijn zin neemt ze hem mee naar het New Life Center dat pastor Jimmy runt: een plek waar drugsverslaafde jongeren in een christelijke omgeving kunnen afkicken. Tot zijn stomme verbazing ontmoet hij daar zijn grote rivaal Danny, die totaal is veranderd – hij is clean  – en met wie hij nota bene een kamer moet delen.

Bekroonde film

Puik acteerwerk, mooie cameravoering, volop actie, sterke dialogen, geloofwaardige decors én een positief-christelijke boodschap: Victorie is een speelfilm die indruk maakt, zelfs als je weet dat het – uiteindelijk – goed afloopt. Het verhaal doet op meerdere punten denken aan Het kruis in de asfaltjungle. Voor slechts € 2,99 koop je deze terecht bekroonde film op dvd.

N.a.v. ‘Victorie’, met Patrick Davis, Lisa Vidal e.a., distr. Neema/Ecovata (HVP2018), speelduur ca. 100 min., Kijkwijzer: [12], € 2,99.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons