Dit is Israëls meest controversiële film

‘A New Spirit’ draait om geloof in Jezus als Messias: bekijk de trailer

Een unicum: momenteel draait een speelfilm waarin Jezus als de Messias centraal staat in diverse bioscopen in Israël. A New Spirit vertelt het waargebeurde verhaal van Yacov Damkani. Hij is een lokale crimineel uit een door armoede geteisterd stadje in Israël, die naar de Verenigde Staten emigreert en daar tot geloof komt in Yeshua (Jezus). Dat levert een knallend conflict op met zijn orthodox-joodse broer.

Dat meldt de Messiaanse website Kehila News uit Israël. Dit is de trailer, met Engelstalige ondertiteling:

(Let op: de tekst loopt door onder de video)

Doron Eran

Na zijn bekering, beschreven in zijn autobiografische boek Why Me?, keerde Yacov Damkani terug naar Israël om overal op de straten het evangelie van Jezus Christus te verkondigen, onder anderen ten overstaan van (vaak furieuze) ultra-orthodoxe landgenoten. Tot op de dag van vandaag gaat hij daarmee door, ondanks soms heftige tegenstand.
De film over zijn leven is geproduceerd en geregisseerd door de beroemde Israëlische filmmaker Doron Eran, en ging eind vorig jaar in première in de populaire bioscoop Tel Aviv Cinematheque. Het evenement trok naar verluidt honderden enthousiaste filmgangers. Onder andere op Facebook kwam er echter ook een hoop verzet en kritiek. Volgens Kehila News is A New Spirit zelfs 'de meest controversiële film' in Israël.

'Je bent geen jood meer!'

In Tel Aviv, Jeruzalem en omliggende steden hingen overal billboards en posters om A New Spirit onder de aandacht te brengen. Het populairste avond-nieuwsprogramma van Israël besteedde er maar liefst 13 minuten aan, aldus Kehila News.
Don Eran vertelt dat hij, als hij op straat wordt herkend, soms zeer vijandige reacties naar zijn hoofd geslingerd krijgt. “Ze schreeuwen: ‘Je bent geen jood meer! Je bent christen!’ Je bent een zendeling!’ Als ik hun vertel dat Jezus een jood was, vinden ze dat maar niks…"

Grote weerstand

A New Spirit zoomt vooral in op het conflict tussen Yacov en zijn broer Shmuel. Die kan het – net als de rest van hun familieleden – maar niet verkroppen dat z'n broer een volgeling is geworden van Yeshua/Jezus: voor hem voelt dit als niet minder dan hoogverraad.
In een vorig jaar gepubliceerd artikel in de krant The Jerusalem Post vertelt Damkani over zijn missie ("het evangelie terugbrengen naar het joodse volk") en over de soms grote weerstand die hij daarbij ondervindt. Yacov Damkani, bekend leider binnen de Messiaanse beweging en een gepassioneerd evangelist, is oprichter van de organisatie Trumpet of Salvation to Israel, gevestigd in Tel Aviv.

Beeld: Trumpetofsalvation.org

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons