Dit is de nieuwe plaat van Damascus

'Geloven is niet altijd een rond verhaal'

Eerlijk en persoonlijk, dat waren de teksten van Damascus altijd al. Maar op het kersverse album Nieuwe Ronde Nieuwe Kansen doet de hiphopgroep er nog een schepje bovenop. “Het is zo lekker om je masker te laten vallen.”

“In interviews gaat het zó vaak over onze eerlijke teksten, dat het inmiddels cliché is, stelt Matthijs Hemink (31)." En toch is het zo dat onze plaat Nieuwe Ronde Nieuwe Kansen daarin een stapje verder gaat,”. Samen met twee andere rappers – Martin Edens (26) en Frans Petersen (34) – vormt hij al jaren hiphopgroep Damascus. In 2016 werd de band versterkt met een zangeres: Eline Edens (19).

Vernieuwing

Dankzij Elines komst is het geluid van Damascus veelzijdiger dan op de eerste twee albums. Matthijs: “Dit is niet alleen een hiphopplaat meer. Het is hiphop meets pop, dance en worship. Voorheen stonden we bekend als drie serieuze gasten die met scherpe teksten strooiden. Dat zijn we nog steeds, maar dan muzikaler.” Frans vult aan: “Eline benadert sommige thema’s anders dan wij dat doen. Tegelijk blijven wij als rappers zoeken naar nieuwe manieren om onze liefde voor hiphop vorm te geven. Die vernieuwing komt dus van twee kanten.”

Jonge meiden

“Een liedje als Volmaakt is bijvoorbeeld van Eline,” zegt Martin. “Wij zouden dat nummer nooit bedacht hebben.”

Waar gaat ‘Volmaakt’ over?
Eline: “Ik heb het altijd al tof gevonden dat de muziek van Damascus zo eerlijk is. Toen ik bij de groep kwam, wilde ik zelf ook iets geven. En toen wist ik meteen dat ik iets wilde schrijven voor jonge meiden, met als boodschap: je bent volmaakt. Aan de videoclip hebben vrouwen van alle leeftijden meegewerkt. Veel vrouwen zeiden na de opnames: ik had nooit gedacht dat ik hiphop zo leuk zou vinden! Daar word ik dan weer blij van.”


De teksten op dit album zijn nog eerlijker. Waar zit ’m dat in?
Frans: “Eerder zeiden we: hé, we worstelen met dit of dat. Nu gaan we verder, en benoemen we concrete dingen die we gedaan hebben waarop we niet trots zijn. Dat vind ik spannend. Je geeft jezelf bloot, terwijl je liever het perfecte plaatje in stand houdt. Zo zijn er vriendschappen die ik verpest heb doordat ik met verkeerde dingen bezig was. Toen ik het nummer Vergeef het me schreef, had ik echt bepaalde mensen in mijn hoofd. Ik ben benieuwd of zij nu denken: verrek, dat gaat over mij. En wat voor reactie daar dan op komt.”

Perfect plaatje

Eline: “Omdat ik niet in alle nummers zing, hoor ik sommige nummers pas als ze al klaar zijn. Bij een nummer als Vergeef het me vond ik dat best heftig. Het is zó persoonlijk. Maar ik dacht ook: ja, dit is wie wij zijn. Misschien opent het iemands ogen.”

Frans: “Als we een kerkdienst leiden, zeggen mensen daarna regelmatig dat ze dit eerlijke geluid missen in de kerk. Aan de ene kant is het tof dat wij het dan kunnen brengen. Anderzijds vraag ik me af waar we als kerken mee bezig zijn. Geloven is niet altijd een rond verhaal. Er zitten soms rafelranden aan.”

Martin: “Het zou voor mij lastiger zijn om een perfect plaatje te schetsen terwijl dat niet is hoe ik me voel. Twijfels horen er voor mij bij.”

Matthijs: “Laat ons er maar zijn voor de mensen die soms niet zo comfortabel zitten op dat kerkstoeltje.”

‘Nieuwe Ronde Nieuwe Kansen’, Damascus, speelduur 49 min. € 12,50

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons