Denk eens aan Aad en Herman!

Blog van Tijs van den Brink

De man die leidinggaf aan onze radioprogramma’s Langs de Lijn en Omstreken, Dit is de Dag en Dit is de Nacht – Bert Heuvelman – heeft een nieuwe baan. We zijn op zoek naar een opvolger en totdat die is gevonden, nemen een paar collega’s en ik zijn taken over.

Het is een alleszins interessante ervaring. Hoewel er feitelijk weinig is veranderd – ik stap nog steeds op dezelfde fiets of in dezelfde auto en rijd naar dezelfde plek – is er ook heel veel wél anders. Opeens moet ik nadenken over de vraag hoe het eigenlijk met m’n collega’s gaat! Dit klinkt asocialer dan het is, lieve lezer. Natuurlijk kijk ik normaal gesproken ook weleens om me heen hoe het m’n collega’s vergaat, maar nu is het mijn verantwoordelijkheid. Da’s toch anders... Als ik vroeger een verjaardag vergat, was er weinig aan de hand. Dan zondigde ik namens mezelf. Nu is dat ineens veel erger: dan zondig ik namens de héle organisatie! Gelukkig ben ik niet alleen en zijn er vriendelijke collega’s die zeggen: ‘Pssst, Tijs, je moet Julia nog ff feliciteren!’ O ja, tuurlijk.

Verder krijg ik ineens te maken met zaken waar ik in de afgelopen ruim twintig jaar nog nooit over heb nagedacht. Mij was op een A4-tje een begroting overhandigd en door omstandigheden werd ik gedwongen daar vrij snel in te duiken. Er ging een wereld voor me open! Onder die begroting (waarvan ik het bestaan tot voor kort slechts kon vermoeden) blijkt een doolhof aan gegevens, Excel-sheets en ingewikkelde modellen schuil te gaan. Superinteressant, maar voor een leek best moeilijk te lezen. Maar geen nood: achter die sheets en modellen zitten mensen! Natuurlijk, ik had ze weleens door de gangen van de EO zien lopen, maar nu leer ik hun namen kennen, hun taken en vooral hun capaciteiten.

Neem Aad en Herman, die raken niet in de war van een ingewikkelde som. Ze leggen me heel geduldig en vrij precies uit hoe het zit met urenregistraties, verwachte loonkostenontwikkelingen en niet opgenomen vrije dagen. U hoort zelden iets over ze, maar echt: ze zijn superslim, superaardig en superbereidwillig om te helpen. Als u aan de EO denkt, denk dan niet alleen aan Rachel Rosier, Bert van Leeuwen en Renze Klamer, maar ook eens aan Aad en Herman!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons