Dagmar is 17 en in de race voor de gemeenteraad

Wordt zij het jongste raadslid van Nederland?

Op de dag dat ze voor het eerst mag stemmen, staat Dagmar Doorn (17) uit Huizen ook nog eens zelf op de lijst voor de ChristenUnie. Ze staat op nummer 13 en wil het jongste raadslid van Nederland worden.

De liefde voor politiek heeft Dagmar niet van een vreemde. Haar vader Wessel (links van haar op de foto) is fractievoorzitter van de partij in het Noord-Hollandse Huizen. “Toen mijn vader in de gemeenteraad kwam, vond ik dat heel interessant. Eerst vooral omdat het mijn vader was, maar later ging ik me ook voor de onderwerpen interesseren. Op de middelbare school ging ik in het debatteam, de medezeggenschapsraad en de leerlingenraad. Vooral debatteren vind ik heel leuk, het gaat dan echt om maatschappelijke onderwerpen. Ik dacht op een gegeven moment: ik vind hier ook echt iets van. Ik vind het leuk om dat te verwoorden en aan anderen te vertellen.”

Maar een vader in de politiek of niet: dat ze nu op de lijst staat, heeft ze aan zichzelf te danken. Ze werd benaderd door de kandidatencommissie omdat ze al langer actief is bij Perspectief, de jongerenafdeling van de ChristenUnie. “In het verleden heb ik wel naar andere partijen gekeken, maar ik kon me uiteindelijk het beste vinden in de normen en waarden van de ChristenUnie. Ik vind dat ze het landelijk goed doen, het is een integere partij. Dat vind ik belangrijk, ik hoef niet per se bij de grootste partij of de partij met de meeste stemmen.”

Dit is een goede manier om alvast ervaring op te doen.

Plannen

Mocht Dagmar in de raad komen, dan heeft ze grote plannen. Zo zou ze graag een treinstation in Huizen willen. "Als studenten nu naar Utrecht reizen, doen ze er drie kwartier over! Dat moet ook in 20 minuten kunnen.” Ook wil ze zich inzetten voor de huisvesting van jongeren. “Veel jongeren willen wel in Huizen blijven wonen, maar er is een tekort aan betaalbare huizen van geschikte grootte. Daar zou ik iets aan willen veranderen.”

De kans dat ze daadwerkelijk in de raad komt, acht Dagmar niet heel groot. Maar dat is voor haar ook niet waar het allemaal om draait. “Natuurlijk zou ik het superleuk vinden als het lukt, maar het gaat me vooral om de ervaring die ik ermee opdoe. Na de middelbare school wil ik graag politicologie studeren en dan wil ik waarschijnlijk echt iets met politiek gaan doen. Dit is een goede manier om alvast ervaring op te doen.”

Maar de hamvraag is: gaat Dagmar de eerste keer dat ze mag stemmen, nummer 13 van de lijst aankruisen? “Nee, sowieso niet! Ik twijfel nog een beetje tussen mijn vader, en een andere jongerenkandidaat. Als ik zelf sta voor jongeren in de politiek, is dit een mooie manier om daaraan bij te dragen.”

Jongeren

Dagmar is niet de enige jongere die meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. Voor de SGP in Oldebroek staat Tom de Nooijer op de lijst. Hij wordt twee weken na de verkiezingen 18 jaar.

En in Reimerswaal staat er zelfs een 15-jarige op de lijst: Wahine Wisse uit Yerseke staat op nummer 8 voor het CDA.

Beeld: Martin van Os van den Abeelen via de Huizer Courant

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons