Christelijk Pakistaans gezin moet Nederland verlaten

Actiegroep: ‘Barmhartigheid gaat boven regels’

VVD-staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) heeft besloten dat de Pakistaanse familie Israël het land moet verlaten. De familie woonde sinds een jaar op een camping in Epe. Actievoerders zijn verbolgen over de gang van zaken en hopen dat de familie toch in Nederland mag blijven.

De familie Israël uit Pakistan bestaat uit een vader, moeder, en twee zoons van 15 en 21. Vorig jaar werden ze geïnterviewd in het programma Nederland Zingt op Zondag.

Ze hadden nog een zusje van 8, maar zij is in Pakistan vermoord. Net als hun oom. Ze werden dusdanig vervolgd om hun geloof, dat vluchten de enige optie was. Vorig jaar kwam het gezin daarom via Polen naar Nederland.

Opgepakt

Hier kwamen ze uiteindelijk in 2017 als ongedocumenteerden terecht op een camping in Epe. Tot ze vorige week werden opgepakt en naar de noodopvang in Zeist werden gebracht. Er werden nog gesprekken gevoerd met de burgemeester, en Tweede Kamerlid Joël Voordewind bezocht de gemeente. Toch bleef de staatssecretaris bij zijn besluit. Het gezin moet terug naar Polen vanwege de Dublin-claim; mensen die een verblijfsvergunning willen, moeten die aanvragen in het land waar ze voor het eerst zijn geweest. In het geval van de familie Israël is dat dus Polen. Het gezin moet op donderdag 1 maart vertrekken.

Edwin Stomphorst vindt het een wrange situatie. Hij is lid van de Goede Herderkerk in Epe en ontmoette het gezin via de Pakistaanse kerk. Hij kent hen inmiddels goed. “Deze familie is één van ons geworden. Ze spreken de taal, gaan hier naar school en houden hun eigen broek op. Het gezin is volledig geïntegreerd.”

Afspraken

Volgens Stomphorst zijn bepaalde afspraken met de gemeente niet nagekomen. “De gemeente wist van dit gezin. We hadden met hen afgesproken dat het gezin geïnformeerd zou worden als zij actie moesten ondernemen of ergens moesten verschijnen. Dat is niet gebeurd.” Wat Stomphorst ook steekt, is dat het gezin nu wordt uitgezet, terwijl de Dublin-claim bijna was vervallen. “Als het mensen lukt 18 maanden onder de radar te blijven, vervalt de Dublin-claim en kunnen ze een vergunning aanvragen in het land waar ze dan zijn. Daar hebben wij hen bij geholpen, want wij vinden dat barmhartigheid boven regels staat.”

Staatssecretaris Mark Harbers

Verraad

Ook andere Epenaren zijn emotioneel over de situatie, zoals Henk van Apeldoorn. De burgemeester heeft verzaakt, vindt hij. “Veel mensen voelen zich verraden door deze burgervader die niet voor zijn burgers zorgt. Hij moet de openbare orde en veiligheid handhaven, en zeggen: van mij mogen ze niet uitgezet worden. Als hij dat niet doet en zich niet aan de regels houdt, moet hij niet gek opkijken als burgers zich ongehoorzaam gaan gedragen.”

De werkgroep blijft de zaak van de familie Israël volgen. “Nederland staat op zijn achterste benen als iemand vermoord wordt. Deze familie wordt vermoord als ze terug moeten naar Pakistan. We blijven de situatie van de familie Israël volgen. En we willen blijven voorkomen dat andere gezinnen ook op deze manier worden uitgezet.”

Reactie burgemeester Hans van der Hoeve op de uitzetting van de familie Israël:

“Ik heb alles gedaan wat binnen mijn mogelijkheden ligt als burgemeester, om te bewerkstelligen dat de familie in Nederland asiel kan aanvragen. In Den Haag is helaas anders beslist.

Zo heb ik mijn zorgen over de uitzettingsprocedure van de familie Israël vrijdag gedeeld met de Dienst Terugkeer & Vertrek. Daarna heb ik de staatssecretaris per brief verzocht om gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid om de asielaanvraag van het gezin in Nederland in behandeling te nemen.
Daarbij heb ik aangegeven dat dit gezin al meer dan een jaar in Epe verblijft en dat zij in relatief korte tijd goed zijn geïntegreerd in de Eper samenleving. Ook heb ik de staatssecretaris gewezen op de maatschappelijke onrust die deze zaak teweegbrengt in onze gemeente. Ik betreur het besluit, maar ben dankbaar voor alle hulp en ondersteuning uit de samenleving door alle mailtjes, app-berichten en telefoontjes.

Ik heb een verzoek uitgezet richting het Internationale Rode Kruis om dit gezin op te vangen. Verder heb ik het Rode Kruis verzocht erop toe te zien dat er een correcte behandeling van de familie is wanneer zij in Polen een asielaanvraag gaan doen.”

Beeld: Gert-Jan Schaap

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons