Bijzonder orgel hangt met ducttape aan elkaar

Restauratie Freytag-orgel Warffum gaat bijna half miljoen kosten

Het Freytag-orgel van de hervormde kerk in Warffum is toe aan restauratie. Dat betekent een kostenpost van bijna een half miljoen euro, maar dan kan het orgel ook weer even vooruit.

Een half miljoen voor een orgelrestauratie. Dat moet wel een heel bijzonder orgel zijn.
"Dit orgel is het laatste instrument van de orgelbouwers uit de Arp Schnitgerschool," reageert Anne Pronger, lid van de orgelcommissie van de protestantse gemeente Warffum-Breede-Usquert. "Het is gebouwd in 1811 door Heinrich Hermann Freytag. Hij was een van de beste orgelbouwers in Nederland. Het orgel in Warffum is een van de mooiste instrumenten die Freytag gemaakt heeft. In Groningen en oost-Friesland staan zulke wereldberoemde orgels, die moeten bewaard blijven voor het nageslacht. In Duitsland zijn orgels door Unesco al tot immaterieel erfgoed verklaard. We hopen dat dit met dit orgel ook kan."

Restauratie moet een half miljoen gaan kosten. Is de hervormde kerk van Warffum zo draagkrachtig?
"RTV Noord heeft er een ‘half miljoen’ van gemaakt, maar het is 470.000 euro. We zijn nu bezig om te kijken of het haalbaar is. Normaal wordt bij dergelijke restauraties 60% door de provincie gesubsidieerd. De rest moet door de kerkelijke gemeente opgebracht worden, bijvoorbeeld via fondsen en sponsoring van bedrijven. Bij ons orgel ligt het iets anders. Het pneumatische pedaal moet helemaal worden vernieuwd en dat valt buiten de subsidie. Pas als we genoeg toezeggingen hebben om het financieel rond te krijgen, vragen we die subsidie aan. We willen natuurlijk niet het risico lopen dat de gemeente failliet gaat."

Sommigen zullen zeggen: dat geld kan beter naar de voedselbank.
"Ik vind de voedselbank ook zeker belangrijk, maar met die redenatie houd je geen cultuur meer over. Je moet het allebei doen."

Is er voldoende draagvlak in de gemeente voor zo’n forse investering?
"Zeker, want restauratie is hard nodig. Het pneumatische pedaal is in heel slechte staat. Met ducttape wordt ervoor gezorgd dat er überhaupt nog gespeeld kan worden. Elke keer moet de organist het pedaal nalopen en de lekken dichtplakken. Daarom is er een heel nieuw pedaal nodig om het orgel bespeelbaar te houden. Hopelijk kan het daarna zeker weer 50 jaar vooruit.”

Als het instrument na de restauratie weer in volle glorie is hersteld kan ook het publiek daarvan genieten. Het geluid wordt omschreven als een 'zilver-zangerige klank die uiterst verfijnd en doorzichtig is, van hoog artistiek niveau'. Er zijn plannen voor concerten en via het museum zijn kerk en orgel ook te bezichtigen.

Middeleeuwse kerk in aardbevingsgebied

De hervormde kerk in Warffum wordt in de 9e eeuw voor het eerst genoemd door de missionaris Liudger. Toen was het nog een houten kerk. Sinds 1200 is de kerk van steen. Warffum ligt in het aardbevingsgebied en de kerk heeft ook weleens schade opgelopen, maar volgens Pranger vormen de bevingen geen extra bedreiging voor het orgel.

Geschreven door:

Joëlle Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons