Amerikaan ontkomt op de valreep aan doodstraf

Zoon wilde vader vermoorden; vader vecht voor gratie

Een Amerikaan heeft vlak voor zijn geplande executie te horen gekregen dat zijn leven wordt gespaard. De Texaanse gouverneur Greg Abbott liet minder dan een uur voor de terechtstelling weten dat de straf van de 38-jarige Thomas Whitaker wordt omgezet. Hij krijgt nu een levenslange celstraf.

Thomas Whitaker zat volgens Amerikaanse media in de dodencel vanwege een complot om in 2003 zijn rijke ouders en broer te vermoorden. Hij hoopte mogelijk de erfenis in handen te krijgen. Een handlanger opende het vuur op de gezinsleden toen ze thuiskwamen na een etentje. Alleen vader Kent Whitaker overleefde zijn verwondingen. Zijn vrouw Tricia (51) en zoon Kevin (19) kwamen bij de aanval om het leven. Thomas werd in de arm geschoten, in een poging om hem niet verdacht te maken. Pas na een jaar kon de politie bewijzen dat Thomas het brein was achter de moorden.
Zijn vader deed vervolgens iets onvoorstelbaars: hij vocht jarenlang voor gratie om zo het leven van zijn zoon te redden. 

Vergeving

Hij noemde zijn zoon Thomas een modelgevangene en toonde brieven van bewakers om die bewering te onderbouwen. Ook verklaarde hij zijn zoon te hebben vergeven. Kent: "Toen ik na de aanslag in het ziekenhuis lag, werd ik heen en weer geslingerd tussen twee gedachtes. Ik wist dat God wilde dat ik de schutter zou vergeven, maar tegelijkertijd bedacht ik allerlei manieren om wraak te nemen op hem. Het enige wat ik kon doen, was God om hulp vragen. Toen ik ging bidden, gebeurde het ondenkbare. Ik voelde een warme gloed door heel mijn lichaam trekken. Dat gevoel duurde een paar seconden, en toen de warmte uit mijn lichaam trok, verdween ook het gevoel van haat. Het is onvoorstelbaar wat God heeft gedaan met mij." 

Tekst loopt door onder de video.

Levenslang

Nooit eerder werd de doodstraf omgezet in een levenslange straf door enkel een verzoek van een slachtoffer. Maar vader Kent vindt dat er genoeg bloed is vergoten. "Ik heb al te veel moorden gezien. Ik wil hem niet voor mijn ogen geëxecuteerd zien worden," schreef de 69-jarige Kent Whitaker aan de Texaanse gouverneur Greg Abbott. "Ik weet dat Tricia en Kevin dat ook niet zouden willen.''

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons