7000 km rijden voor het goede doel

Dirk-Jan en Marcel deden mee aan ‘Arctic Challenge Tour 2018’ op RTL 7

In 8 dagen met de auto van Zaltbommel naar boven de poolcirkel en weer terug: Dirk-Jan en zijn kameraad Marcel deden het om geld op te halen voor hulporganisatie Mercy Ships. Vanaf zondag 4 februari is hun avontuur te zien op RTL7 bij de 'Arctic Challenge Tour 2018'.

Sneeuw, gladde wegen en temperaturen die kunnen dalen tot -40°C. Het zijn omstandigheden waar Dirk-Jan Hoogenboom (32) zich niet door laat afschrikken. Samen met zijn compagnon Marcel van Viegen voegde hij vorige maand zo’n 7.000 kilometer toe op de teller van zijn Volkswagen Touareg. “Die is daar waardig genoeg voor, dáchten we.”

Arctic Challenge Tour

Al die kilometers reden ze voor de Arctic Challenge Tour, een navigatierit waarbij 36 teams met personenauto’s heel Scandinavië doorkruisen. Het enige wat de deelnemers te horen krijgen, zijn de coördinaten. Aan de hand daarvan moeten ze de slimst mogelijke route uitzoeken. Wie de route zo kort mogelijk aflegt, wint de challenge.

Toch liet de auto hen flink in de steek. Door de barre weersomstandigheden gaf de luchtvering al na drie dagen de geest. Dat betekende dat het duo de overige vijf dagen zonder enige vering verder reed. “Dat was een grote teleurstelling,” blikt Dirk-Jan terug. “Ik ben twee dagen pissig geweest: weg rijcomfort! Bij elke hobbel zaten we met ons hoofd tegen het dak. De ANWB wilde onze auto wegslepen, maar dat was geen optie: we móesten en zouden doorrijden tot het eindpunt.”

Mercy Ships

Want Dirk-Jan en Marcel hadden een doel: geld ophalen voor de christelijke hulporganisatie Mercy Ships. Deze organisatie geeft op een ziekenhuisschip de allerarmsten in Afrika gratis medische hulp. “Ik vind dat ze ontzettend mooi en goed werk doen. Ze opereren in landen waar veel nood is. Bovendien heb ik een fascinatie voor schepen – cruiseschepen vind ik bijvoorbeeld prachtig. En zeg nou zelf: een ziekenhuis op een boot, dat is toch uniek?”

Zijn geloof is voor Dirk-Jan een belangrijke motivatie om uit te delen van zijn rijkdom. Daarom komt het sponsorbedrag grotendeels bij zijn eigen bedrijf Betondingen vandaan. “Ik vind dat je ook mag uitdelen van je winst. In onze maatschappij is het vaak ‘ikke, ikke, ikke’, maar we hebben het zo goed! Het is onze taak mensen die het minder hebben te helpen, daar geloof ik heilig in. ‘Waarom geef je zoveel weg?’ vroeg een vriend me laatst. ‘Ik ga hierdoor echt niets tekortkomen,’ was mijn reactie. ‘Als je uitdeelt, krijg je alleen maar meer om te geven.’ Dat inspireerde hem. Hij geeft nu ook aan goede doelen en ervaart precies hetzelfde: hij komt nooit tekort.”

(Tekst loopt door onder video)

Beroerde auto

Terug naar de auto in de sneeuw. Zonder vering welteverstaan. “Hoe we die laatste vijf dagen doorstaan hebben? We hebben elkaar volop grappen verteld. Soms ging de muziek iets harder en brulden we lekker mee. En als we dan over de zoveelste bult reden en wéér met ons hoofd tegen het dak zaten, keken we elkaar aan: ‘Zo, dat was er weer één!’ En ja, we hebben de eindstreep in Zaltbommel gehaald. Ondanks de beroerde auto zijn we toch maar mooi op de 6e plek geëindigd.”

Volg de Arctic Challenge Tour

De uitzendingen van de Arctic Challenge Tour 2018 zijn van zondag 4 tot zondag 18 februari wekelijks om 16.30 uur te zien op RTL7. Dirk-Jan en Marcel deden mee aan de wedstrijd onder de teamnaam Ice, Earth & Fire. Daarnaast rijdt er nog een team mee voor Mercy Ships, onder de naam Mercyships.nl.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons