5e Winterspelen voor Nicolien Sauerbreij

'Ik ga op zoek naar bijzondere verhalen van sporters'

Als dochter van een skileraar stond ze al jong op de ski’s. Nicolien Sauerbreij koos echter voor het snowboarden en werd de eerste Nederlandse sporter die olympisch goud won in de sneeuw. In het Zuid-Koreaanse Pyeongchang maakt ze haar vijfde Winterspelen mee, nu als verslaggever van Eurosport.

1. Wat wordt jouw rol bij de uitzendingen?
“Bij Eurosport was ik al commentator bij het alpineskiën. In mijn nieuwe rol mag ik tijdens de Spelen op zoek naar mooie verhalen over alle sporten, zowel de ‘sneeuwsporten’ als het schaatsen, waar veel Nederlanders goed in zijn. Ik zal vooral op zoek gaan naar het bijzondere verhaal achter de sporters.”

2. Wat wilde je als kind worden?
“Als kind heb ik altijd gedacht dat ik later ‘ijscoman’ zou worden. Dan kon ik met mijn ijscokarretje de wereld over trekken, samen met mijn hond. Zo dacht ik van mijn voorliefde voor ijsjes, honden en reizen mijn beroep te kunnen maken.”

3. Volg je je hoofd of je hart?
“Mijn hart, want ik doe veel op mijn intuïtie en gevoel. Op momenten waarop ik dat niet deed, werd ik vaak teleurgesteld. Zoals bij de Spelen in 2002, waarbij ik toestond dat een Oostenrijkse waxer, die aan onze bond was verbonden, mijn board prepareerde. Dat liep verkeerd af. Maar ik heb er zo veel van geleerd voor mijn latere leven en carrière, dat ik misschien wel dankbaar mag zijn dat het is gebeurd.”

4. Denk je weleens aan de dood?
“Ik ben best bang voor de dood. Niet voor mezelf, maar wel voor dierbaren. We hadden vroeger veel dieren. Een pony, schapen, konijnen en kippen. Als zo’n be- weeglijk, energiek dier daar dan koud en onbeweeglijk lag, had ik daar al veel last van. De dood blijft voor mij heel confronterend, en ik denk er meer over na, zeker nu mijn ouders ouder worden.”

‘Ik wilde van mijn voorliefde voor
ijsjes voor mijn beroep maken’

5. Wie zou jij weleens de oren willen wassen?
“De losgeslagen kinderen met wie ik op een middelbare school in Amsterdam zat. Ze treiterden vaak juist de sympathiekste leraren en leraressen, of een kind dat zijn uiterlijk tegen had. Mijn moeder heeft me in die tijd gelukkig wel geleerd om me te uiten, terwijl ik dat als binnenvetter moeilijk vond. Daar heb ik wel ‘spierballen’ van gekregen.”

6. Ben je gedoopt?
“Nee, en ik ben ook niet gelovig opgevoed. Maar mijn oma werd gelovig toen mijn opa overleed. Zij vond daar steun en troost in. Jarenlang heeft ze voor ons gezin gebeden tijdens onze vele reizen. Zelf vind ik het bestaan van God moeilijk te rijmen met nare dingen die gebeuren, maar ik zie ook wel hoe geloof het leven voor andere mensen draaglijker maakt.”

7. Wat is het mooiste plekje op aarde?
“Er zijn zo veel mooie plekken, dat ik er niet één kan aanwijzen. Als ik er de combinatie van natuur en zon maar vind. Zo kan ik genieten van een zomerse dag op de hei in Nederland, een zonovergoten, besneeuwde berg, maar ook van die mooie, kleine strandjes op Corsica, met dat witte zand, dat blauwe water en die mooie rotspartijen.”

Wie is Nicolien Sauerbreij?

• 38 jaar.
• Begon op haar 12e met snowboarden.
• Won in 2010 olympisch goud op het onderdeel parallelreuzenslalom.
• Sinds 2015 bij Eurosport, eerst als ski- en snowboardcommentator, nu ook
  als presentator/verslaggever.

Olympische Spelen 
Vanaf vrijdag 9 februari, 12.00 uur, Eurosport 
Beeld: Eurosport/Getty Images 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons