5 tips voor een goed huwelijk

‘Ik ben uitgekeken op mijn man; wat moet ik doen?’

in Geloven

Kan je huwelijk wel een duwtje gebruiken? Ben je vaak meer aan het kibbelen met je geliefde dan je zou willen? Vandaag start de Marriage Week en daarom verzamelde Visie 5 tips voor een goed huwelijk.

1. Bescherm je hart

Als je de vrede wilt bewaren, kun je het best met je eigen hart beginnen. Als je de ander op iets wilt wijzen, moet je eerst je eigen stoepje schoonvegen. Bid dat God je inzicht geeft in je eigen hart en belijd eerst alles wat bij jou in de weg staat om een conflict op te lossen.

2. Kies het juiste moment
Een conflict oplossen vraagt luisterbereidheid en zorgvuldigheid. Daar heb je tijd voor nodig. Dat kan niet even snel en dat kan niet ongepland. Plan een moment waarop je uitgerust bent, door niemand wordt gestoord en alle nodige tijd hebt.

3. Ga voor elkaar
Voordat je het conflict bespreekt, herinner je elkaar aan jullie huwelijksbelofte. Jullie verbond is belangrijker dan iemands gelijk. Bevestig aan elkaar dat jullie relatie belangrijker is en dat jullie er alles aan willen doen om jullie verbond in stand te houden.

4. Beperk je tot het onderwerp
Praten over een conflict wordt heel ingewikkeld wanneer je naast het gespreksonderwerp ook andere discussiepunten op tafel gooit. Dat wordt een onoverzichtelijke brij van bijkomende pijnlijke gevoelens en dingen uit het verleden. Blijf bij het thema.

5. Kies voor vergeving
Vergeving is een belofte om een zaak niet meer op te rakelen, noch bewust in gedachten op te roepen. Je bent dan bereid te leven met de gevolgen van de zonde van een ander en je zoekt het goede voor de ander.

Deze tips geven Jef en Herlinde De Vriese, die vorig jaar het boek schreven Samen op de sofa. Gespreksthema’s voor echtparen, Ark Media, €9,95.


Romkje Fountain is als bestuurslid betrokken bij de Marriage Week en zet zich al jaren in voor de Marriage Week én voor gezonde huwelijken. We legden haar drie vragen voor.

'Alles leuk en aardig, maar ik ben na 35 jaar gewoon uitgekeken op mijn man. Wat moet ik doen?'

“Ik herinner me een stel dat op de rand van een scheiding stond," vertelt Romkje. “Op een huwelijkscursus – de laatste strohalm – moesten ze omschrijven waarom ze indertijd voor elkaar waren gevallen. De vrouw vertelde me later: 'Het klonk zo eenvoudig, maar na al die jaren besefte ik weer hoe bijzonder mijn man eigenlijk is. Ineens kon ik weer net als vroeger met schitterogen naar hem kijken.' De scheiding is nooit doorgegaan, al hadden ze natuurlijk nog een lange weg te gaan."

'Wij zijn nu een jaar getrouwd, en maken om de kleinste dingetjes ruzie. Wat nu?'

"Na een jaar huwelijk weet je inmiddels dat de ander ook nare kanten heeft," stelt Romkje. "Om die kleine irritaties te tackelen, begint het bij het volledig accepteren van elkaar, in de wetenschap dat jij zelf ook niet perfect bent. Volgens mij helpt het al heel erg om vooral te letten op het positieve en het mooie. Ik denk dat dit een wilsbesluit is en daar kan iedereen mee beginnen. Kom je er samen echt niet uit, vraag dan om hulp. Gelukkig lijkt dat onder jonge mensen steeds minder een taboe. En natuurlijk, lang niet iedereen heeft gelijk hulp nodig."

'Ik ga liever scheiden, dan dat ik de rest van mijn leven keurig getrouwd ben, maar diep ongelukkig.'

"Ik weet dat het gevoelig ligt onder christenen, maar soms is een scheiding de minst slechte oplossing," reageert Romkje. "Is er sprake van overspel, dan lees ik in de Bijbel dat er een legitieme reden is om uit elkaar te gaan. Dat hóeft niet, maar blijkbaar geeft Gods Woord aan dat je – in extreme gevallen – uit elkaar mag. Denk ook bijvoorbeeld aan blijvend huiselijk geweld en aan fysiek of emotioneel misbruik. Zeker als professionele hulp niet heeft geholpen, mag je als man of vrouw in die gevallen voor jezelf opkomen en de relatie beëindigen."

Wat is de Marriage Week?

In ruim twintig landen op vier continenten wordt in de week vóór Valentijnsdag (7 tot en met 14 februari) de Marriage Week gehouden. Het doel is om met leuke lokale activiteiten te bouwen aan duurzame huwelijken. Denk hierbij een huwelijkszondag in de kerk, samen romantisch eten in een kasteel, een theaterdiner of een mini-relatieworkshop. Kijk voor leuke activiteiten bij jou in de buurt op: MarriageWeek.nl.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons