Zwitserse kerk accepteert ook bitcoins als donatie

'We willen dat mensen ons ook kunnen ondersteunen met cryptovaluta'

in Christelijk Nieuws

Met je bitcoins en andere virtuele munten kun je vanaf nu ook terecht bij een evangelische kerk in Zwitserland. Dat heeft deze kerk in Zurich binnen korte tijd een heel aantal donaties van over de hele wereld opgeleverd.

Het idee kwam van een aantal kerkgangers die zelf ook handelen met cryptovaluta. “We zijn een kerk die met de tijd meegaat. Daarom haken we graag aan bij de grote aandacht voor dit geld," legt Nicolas Legler uit. Hij is woordvoerder van de International Christian Fellowship in Zürich, een van de grootste kerken in Zwitserland. Gemiddeld bezoeken zo’n 3200 mensen elk weekend een dienst.

Geen speculaties

Legler is ervan overtuigd dat het virtuele geld binnenkort deel uitmaakt van ons dagelijkse leven. Toch speculeert de kerk niet met de gedoneerde bitcoins, maar zet ze de donaties om in de gewone Zwitserse frank. “We willen gewoon dat mensen ons ook kunnen ondersteunen met cryptovaluta.”

De bijzondere beslissing was volop in het nieuws, onder andere bij Newsweek. Daardoor komen de donaties nu overal vandaan. De ICF heeft een jaarbudget van zes miljoen frank en draait volledig op eigen donaties. Je kunt de kerk overigens niet alleen steunen met de bitcoin, maar ook met Ethereum, Stellar, Ripple en Bitcoin Cash.

Bitcoin? Wat is dat?

Cryptovaluta zoals de bitcoin zijn digitale munteenheden, die vaak gebruikt worden als alternatief geldsysteem. De bitcoin is de eerste gedecentraliseerde munt: het heeft geen centrale bank en geen centrale beheerder. Transacties gebeuren zonder tussenpersoon, maar gewoon tussen gebruikers onderling. De munt wint snel aan populariteit en ook overheden experimenteren met het gebruik van de bitcoin.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons