Zwijgend het nieuwe jaar in

Blog van Matthijn Buwalda

Het kleine café aan het plein naast de kerk fungeert als huiskamer van het dorp. Jet, Paultje en Co zitten waar ze al jaren bijna dagelijks zitten.

De asbak nog schoon, de koffiekopjes smachtend naar nieuwe inhoud en het kaartspel ongeopend op de donkerbruine tafel. Buiten op straat zijn een paar jonge mannen uit het dorp bezig om met harde bezems de straat te ontdoen van de vuurwerkresten en de overblijfselen van het enige bushokje dat het dorp rijk is. Pardon, rijk was. Voor zowel Jet, Paultje als Co is dit de tachtigste keer in hun leven dat het 1 januari is.

Ze zwijgen het nieuwe jaar in. De televisie in de hoek laat de ene na de andere zelfverzekerde en goed uitziende deskundige zien. Ze praten over wat 2018 gaat brengen op het gebied van economie, sport, politiek, kunst en showbizz. Tussendoor wordt bericht dat de jaarwisseling rustig is verlopen. Slechts twee doden, zo’n twintig gewonden en een paar auto’s vernield. De politie is tevreden. De drie - een grijze en twee kale koppen – zwijgen naar de tv. Ze hebben al zo veel deskundigen de revue zien passeren. Nooit worden ze afgerekend op foute voorspellingen. Eens deskundig, altijd deskundig. Tenzij er natuurlijk een knappere variant langskomt die dezelfde foute voorspellingen kan doen op tv. Deskundige zijn is leuk, maar zodra je oud genoeg bent om echt deskundig te zijn, word je meestal vervangen door een jongere versie. Met de nieuwste kennis, maar nog tientallen jaren weg van wijsheid.

Co wenkt Antje achter de bar of het geluid van de tv even uit mag. Dan strekt Paultje zijn handen uit met de handpalmen op tafel. Co en Jet leggen hun handen in die van Paultje en pakken dan ook elkaars gerimpelde handen vast. Ze sluiten hun ogen. Paultje haalt diep adem en zegt dan: “Goede, grote Deskundige. Dank U dat we er nog zijn. Dank U voor weer een nieuw jaar, en dank U dat U niet vervangen bent.” Amen, zwijgen ze alle drie.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons