Zó word je een veerkrachtig mens

Blog van Carianne Ros

Mensen die veerkrachtig zijn, zijn succesvoller dan mensen die dat niet zijn. Niet dat veerkrachtige mensen nooit vallen of falen, maar ze geven niet op, en zoeken naar andere wegen en nieuwe ingangen. Dat doen ze misschien strijdend en worstelend, maar mét het vertrouwen dat ze de eindstreep hoe dan ook zullen halen. 3 tips om een veerkrachtig(er) mens te worden.

1. Reken af met je verleden

Als je veel dingen hebt meegemaakt, kun je daar op twee manieren op reageren: je blijft ermee worstelen en verzandt in wrok en bitterheid, óf je geeft je verleden een plek, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe dingen. Er zijn mensen die van nature goed kunnen vergeven. Zij staan over het algemeen veerkrachtiger in het leven, omdat ze niet steeds terugvallen op oud zeer. Anderen worden nog steeds (bewust of onbewust) beïnvloed door hun verleden.

Het is belangrijk dat je iedere keer bereid bent je pijn en puin op te ruimen. Stop met piekeren: neem je gevoelens serieus en leer te vergeven. Kijk naar wat er gebeurd is en wees bereid om ervan te leren: ‘Het was niet goed, of heel pijnlijk, maar wat heeft het me gebracht? Wat heb ik geleerd, zodat ik de volgende keer anders reageer, andere keuzes maak of beter ‘nee’ kan zeggen?’

2. Sta open voor Gods leiding

Veerkrachtige mensen zijn dat vooral omdat ze die nieuwe kracht niet uit zichzelf putten, maar uit God, de eeuwige Bron. Zodoende raakt de ‘bron’ nooit leeg, maar is er altijd nieuwe energie, kracht, liefde, wijsheid, creativiteit of wat er dan ook nodig is, voorradig.

God heeft je prachtige talenten en gaven gegeven. Wanneer je veerkrachtig wilt zijn, is het van belang dat je weet welke talenten en gaven je hebt én welke niet. Als je dat weet, kun je samenwerken met de natuurlijke kracht die je al hebt, in plaats van altijd maar iets of iemand te willen worden die je eigenlijk helemaal niet bent!

Een veerkrachtig persoon oefent zich in het leren kennen van Wie God is, zodat hij of zij vanuit vertrouwen leert leven, in plaats vanuit angst. En hij staat open voor Gods Woord en leiding, en is bereid andere keuzes te maken wanneer de heilige Geest hem daartoe aanspoort.

3. Ga voor de lange termijn

Veel mensen leven vooral met de blik op vandaag en kijken niet vooruit. Wie veerkrachtig in het leven staat, beseft dat het niet alleen om vandaag gaat, maar ook om de toekomst.

Veerkrachtige mensen maken vaak betere keuzes over hun gezondheid. Ze beseffen dat ze hun lichaam heel hun leven nodig hebben. Zij maken betere financiële keuzes, omdat het niet alleen om henzelf gaat, maar ook om de generatie na hen. Ook als het over milieu en duurzaamheid gaat, kijken zij verder dan alleen hun eigen genot. Dus: wat kun jij vandaag doen, dat misschien nu nog geen resultaat oplevert, maar je wellicht wel veerkrachtiger maakt?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons