Zo maak je eenzaamheid bespreekbaar in de kerk

'Mensen zeggen niet snel dat ze zich eenzaam voelen'

Hoe ga je als kerk om met eenzaamheid binnen de gemeente? Voor veel kerken een lastige vraag. Sinds deze maand is op de website Opkijken.nl materiaal te vinden over dit thema om in de gemeente te gebruiken.

Opkijken.nl is onderdeel van LPB Media, een organisatie die gratis online materiaal maakt voor mensen die een taak hebben in de kerk, zoals jeugdwerkers of bijbelstudieleiders. In het themadossier op de site zijn onder meer overdenkingen, video’s en ervaringsverhalen te vinden. Een van de verhalen op de site is van Mirte. Zij vertelt: “Ik voel me eenzaam in de kerk. En dat merk ik ook tijdens de diensten. Ik heb het gevoel dat we er niet echt bij horen."

Taboe

“Het viel ons op dat er een taboe ligt op eenzaamheid," zegt Nanda Langkamp, redacteur van de website. “Mensen zeggen niet snel van zichzelf dat ze eenzaam zijn. Ook in de kerk komt het voor, terwijl dat juist de plek is waar geen eenzaamheid zou moeten zijn.”

Naast overdenkingen is er een speciaal themapakket voor predikanten. “Dit is een compleet pakket met een uitgewerkte overdenking, gebeden en liederen, waarmee de dominee direct aan de slag kan.”

De makers van de site hopen dat mensen die zich eenzaam voelen in de kerk, nu beter geholpen kunnen worden. Langkamp: “We hopen dat het taboe doorbroken wordt en kerken het onderwerp met deze handvatten oppakken.”

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons