Zingen in de kerk over leven en dood

Evensong in Nederland steeds populairder

Misschien wordt het wel georganiseerd in jouw kerk: een Engelse evensong. Deze doordeweekse diensten met Engelse koormuziek duiken steeds vaker op in Nederland. Theologe Hanna Rijken (1980) promoveerde op dit verschijnsel.

Donderdagavond. In een Utrechts café komt een groep van zo’n veertig mensen samen. Ze zijn net bij een evensong geweest en duiken na de dienst de kroeg in. De ‘Choral Evensong & Pub’ is een initiatief van Hanna Rijken, die afgelopen jaren onderzoek deed naar de evensong in Nederland. In december promoveerde ze. “We gaan na de dienst samen wat drinken om verder te praten. Mensen zijn vaak onder de indruk van de dienst, maar de Bijbelteksten zijn soms best heftig. Ze gaan echt over leven en dood.”

Wat is een evensong eigenlijk?
“In veel Britse universiteiten en kathedralen wordt aan het einde van de dag of begin van de avond een dienst gehouden. Deze vorm van getijdengebed ontstond in de zestiende eeuw en wordt bijna helemaal gezongen. Het begint met een ingetogen gezongen gebed, waarna het kloppende hart volgt: de psalmen. Die worden vierstemmig gezongen. Er volgen lezingen uit het Nieuwe en Oude Testament, waarna de Lofzang van Simeon en de Lofzang van Maria worden gezongen. Het aansluitend gebed is ook op muziek. Aan het eind van de dienst wordt samen een hymne gezongen, meestal een lied als ‘Blijf bij mij Heer, wanneer het duister daalt’. Dit alles bij elkaar duurt ongeveer drie kwartier. Behalve op zondag, dan volgt in Engeland na de dienst meestal een preek.”

Waarom wilde u de evensong onderzoeken?
“Tijdens mijn studie theologie studeerde ik ook aan het conservatorium. Op een reis naar Engeland bezocht ik een evensong. Dat raakte me diep. Ik hoorde koorzang op het allerhoogste niveau. Koren die hier in het Concertgebouw optreden, stonden daar in de kerk! Elke dag weer, tot lof van God. Ik vond het geweldig en zag het als een manier om muziek en theologie met elkaar te verbinden. Eerst deed ik onderzoek naar de evensong in het algemeen, daarna ben ik gaan kijken hoe deze diensten in Nederland vorm krijgen.”

Maar vier jaar promotieonderzoek doen naar een kerkdienst… Raakte u nooit verveeld?
“Nee, zeker niet. Ik heb allerlei diensten bezocht, en zowel muzikanten en voorgangers als bezoekers geïnterviewd over waarom ze naar de evensong gaan. Heel interessant.”

Wat waren uw belangrijkste ontdekkingen?
“De mensen die ik heb gesproken, noemden de evensong een nieuwe, spirituele ervaring. Dat gold voor zowel niet-gelovigen als gelovigen, uit allerlei verschillende kerken. Ze zeiden dingen als: ‘Ik ga niet naar de kerk, maar wél naar de evensong. Daar ervaar ik dat er meer moet zijn.’ Dat vond ik boeiend: de kerken lopen leeg, maar de evensong is populair. Bezoekers hebben een bijzondere ervaring dankzij de mooie muziek en doordat ze in een oud gebouw zitten. In het Engels heet dat beauty and holiness: schoonheid en heiligheid. Het zou mooi zijn om als kerk na te denken over de schoonheid van muziek en de rol die de omgeving daarbij speelt.”

Waarom moeten mensen naar de eerstvolgende evensong?
“Omdat het een heel mooie en spirituele ervaring is! Het is de plek om beauty and holiness te voelen. Je kunt de liederen meezingen, maar je kunt ook gaan zitten en de klanken over je heen laten komen. Om zo boven de hectiek van het doordeweekse bestaan uitgetild te worden.”

Bekijk hier een video van een evensong in Engeland:

Beeld: Pixabay en PThU

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons