Zeeuwse kerken doen iets terug voor Pakistan

65 jaar na de watersnood in actie voor Pakistaanse christenen

in Christelijk Nieuws

In 1953 werd in de Pakistaanse havenstad Karachi geld ingezameld voor de watersnoodramp in Zeeland. Nu, 65 jaar later doen Zeeuwse kerken iets terug. Meer dan 57 Zeeuwse kerken willen in 2018 samen met Kerk in Actie geld ophalen voor hulp in Pakistan.

‘Help them, join the Holland Evening,’ prijkt in maart 1953 op een dia in bioscopen in Karachi. In de Pakistaanse havenstad wordt op dat moment geld ingezameld voor Zuidwest-Nederland. Daar zijn begin februari 1.835 doden gevallen door de watersnoodramp, 72.000 mensen worden geëvacueerd omdat hun huizen en dorpen niet meer bewoonbaar zijn. Van over de hele wereld krijgen dorpen in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant steun. Pakistan is een van de landen die Nederland te hulp schieten.

Christenen zijn minderheid

Nu, 65 jaar later doen Zeeuwse kerken iets terug. Via Kerk in Actie komen veel protestantse kerken onder de naam ‘Zeeland voor Pakistan’ in actie voor projecten in Pakistan. De kerken kozen bewust voor dit land. “Zeeland bestaat grotendeels uit plattelandsgemeenten,” legt Gertie Boersma, predikant in Scharrendijke, uit. “Daardoor voelen we ons verbonden met Pakistaanse boeren. En we geloven dat we van elkaar kunnen leren. In Pakistan vormen christenen al heel lang een minderheid. In Nederland moeten wij soms nog leren om als minderheid een weg te vinden in dit steeds meer seculiere land.”

Handtekeningenactie

Al langer organiseren diverse kerken in Zeeland vieringen om uitdrukking te geven aan hun band met Pakistan. Zo startte gemeenten in de classis Walcheren in 2016 een handtekeningenactie, nadat een Pakistaanse zelfmoordterrorist zichzelf op paaszondag had opgeblazen. Met de handtekeningen en een begeleidende brief wilden de kerken op Walcheren de christenen in Pakistan bemoedigen. De handtekeningen kwamen via Kerk in Actie terecht bij de bisschop van de Kerk van Pakistan, een partner van de Protestantse Kerk in Nederland.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons