Wekelijks naar de kerk met Petra of Yvonne

Bijzondere geloofsverhalen in 'Zin, Zout en Zegen'

Waarom gaan mensen naar de kerk? Wat nemen ze mee, de komende week in? Deze vragen staan iedere zondagavond centraal in het radioprogramma Zin, Zout en Zegen. Zo heeft presentator Petra de Joode al heel wat kerkdiensten bezocht. Deze keer gaat collega Yvonne Sprunken, die we vaker zullen horen in het programma, met haar mee naar de dienst.

Iedere zondagavond kunnen we luisteren naar Zin, Zout en Zegen, een programma waarin geloof in het dagelijks leven centraal staat. Petra de Joode merkt dat het geloof ook in 2018 nog altijd een belangrijke rol speelt voor mensen. “De kerken mogen dan leeglopen, God raakt nog altijd mensen aan. Dat gebeurt overal,” ontdekt Petra als ze doorpraat met mensen die haar meenemen naar hun dienst. “Ze zijn vaak ontroerd door wat ze meemaken en door hoe ze God daarin ervaren. Die rode draad zien ze zelf, terugkijkend op hun leven. Als ze dan ineens een traantje zitten weg te pinken, pink ik even mee hoor.”

Wat zegt het geloof de jonge kerkgangers, die je ook vaak ontmoet?
Petra: “Het valt me op hoe gemotiveerd ze zijn om Jezus te volgen, soms met kanttekeningen bij de kerk zoals die nu is. Maar er zijn kerken waar ze de ruimte krijgen om het op hun manier te doen. Dat vind ik zo hoopvol! Een vrouw vertelde me na de uitzending dat haar familieleden haar ontroerd hadden opgebeld met de vraag: ‘Waarom práten we hier nooit over?’”

Wat brengt je in jouw kerk in Loosdrecht?
Petra: “Elke zondag vaste prik: dat knusse plekje en die ‘gewone’ mensen. Het is een klein kerkje, waar we elkaar kennen. We vieren Gods liefde, zijn stil onder Zijn aanwezigheid en tijdens de koffie na de dienst babbelen we honderduit. Ik kom er tot rust en ik word er weer opgeladen.”

Yvonne, jij gaat zondagavond met Petra mee. Gaan we je vaker horen?
Yvonne: “Ja, vanaf nu zullen Petra en ik Zin, Zout en Zegen afwisselend presenteren. Ik heb er enorm veel zin in. Wat is er nu mooier dat op een ongedwongen manier met mensen op stap te mogen gaan, en een kijkje te mogen nemen in hun leven en geloof. Ik ben nieuwsgierig naar hun verhalen en ervaringen. Daarnaast is er over elke gemeente wel iets leuks of interessants te vertellen, dus valt er ook nog iets te leren of te lachen. Wat wil een mens nog meer? Ik ben een bofkont dat ik dit programma mag gaan presenteren!”

Waarom is het voor jullie belangrijk om dit programma samen met plaatselijke kerken te maken?
Petra: “Omdat ik de veelkleurigheid van de kerk wil laten zien. Die is gigantisch. Zo kom je erachter hoe creatief en veelzijdig God is. Het is leuk om dat mee te maken!”
Yvonne: “Oprecht geloof is overal te vinden, in alle kerken en gezindten. Voor veel mensen is de kerk plaats waar ze gevormd worden, gelijkgestemden ontmoeten en aan het denken en doen worden gezet. Ik wil graag de boodschap uitdragen dat iedereen in de kerk welkom is, en dat dit betekent dat je welkom bent bij God.”

Zin, Zout en Zegen
Zondag 21 januari, 19.00 uur, NPO Radio 5

Op de foto: Petra (links) neemt Yvonne mee naar haar kerk in Loosdrecht. 
Beeld:
Josje Erkelens

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons