Weet jij wat je kunt doen om nieuwe inspiratie te krijgen?

Personal coach Carianne Ros geeft tips

Het zal je maar gebeuren… Je moet vandaag een artikel, blog of een ander verhaal inleveren, maar je hebt echt geen inspiratie meer. Hoe kom je dan toch aan goede ingevingen?

Zo ontstaan nieuwe ideeën:

1. Ga even iets heel anders doen

Je hersenen werken als een soort elastiek. Je kunt het een tijdje ‘uit elkaar trekken’, maar je kunt de spanning niet eeuwig vasthouden. Op een gegeven moment schiet het elastiek terug in elkaar. Zo kun je je hersenen ook niet continu inspannen: op een gegeven moment is het gewoon óp. De inspiratie is weg, de energie is verdwenen: tijd voor wat anders! 

Lummelen (even koffie halen, een rondje lopen, een kletspraatje maken, een artikeltje lezen) lijkt nutteloos, maar juist die momenten helpen je hersenen op te laden. Je lijkt misschien niet actief bezig, omdat je niet achter je bureau zit, maar je hersenen zijn wel degelijk aan het werk, alleen op een ander niveau. Gun jezelf dat andere niveau, zodat je op een later tijdstip weer mooie dingen kunt produceren. 

2. Ga sporten

Beweging is ook heel goed voor je hersenen om te ontladen en weer op te laden. Dus: trek je sportschoenen aan en ren een rondje of ga een eind wandelen. De frisse lucht en het even ‘niet nadenken’ zullen je goed doen. Sporten is een andere manier van ontspannen dan lummelen. Je zet je lichaam in beweging en laat daardoor andere spieren en hersencellen in actie komen. 

Door te bewegen, zorg je er bovendien voor dat je goed ademhaalt. Je voorziet je lichaam en hersenen daardoor van nieuwe zuurstof, wat weer goed is voor je creativiteit. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een ‘powernap’ te doen – even twintig minuten slapen. Maar beweging en frisse lucht halen je op een andere manier uit de malaise en geven je nieuwe energie. En nieuwe energie geeft vaak weer nieuwe inspiratie!  

3. Voorkom stress

Vandaag een deadline hebben, is meestal niet zo handig voor je productiviteit. In plaats van dat je geniale nieuwe invalshoeken bedenkt, kun je alleen maar denken: ik moet presteren. Ik moet vandaag een geweldig stuk inleveren. Ik moet…’ Moeten is een inspiratie-killer! Dus voorkom dat je vandaag iets móet. Werk liever vooruit. Zorg dat je een goede planning maakt, waarbij je ruimte inplant voor ‘lummeltijd’. Zodoende hebben je hersenen meer tijd om met iets moois te komen; iets wat écht goed is, in plaats van iets wat is afgeraffeld.  

Jazeker, sommige mensen presteren juist heel goed onder tijdsdruk. Maar als je eerlijk bent: is de kwaliteit dan net zo goed als wanneer je jezelf tijd gunt om er iets langer over na te denken, of om een stuk nog eens na te lezen? Vaak is het beter eerst een concept te maken en daar op een later moment – als je je lummeltijd hebt gehad, misschien een goed boek hebt gelezen of even lekker hebt gesport – nog eens naar te kijken.  

Succes met je deadline! 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons