‘We willen dat het geloof wordt doorgegeven aan een nieuwe generatie’

Marco en Marjolein wonen en werken onder Surinaamse indianen

Marco en Marjolein Schuurmans begeleiden leiders van lokale kerken in de jungle van Suriname. Vanaf vandaag zijn zij op vrijdag en zondag te zien in EO Metterdaad op NPO 2.

Ruim vijf jaar geleden werden Marco en Marjolein door de christelijke zendingsorganisatie CAMA uitgezonden naar Suriname. Daar wonen ze afwisselend in twee indianendorpen in de jungle: de ene drie maanden in Lawa, de andere drie in Apetina. De Wayana-gemeenschap in hun gebied kwam zo’n vijftig jaar geleden voor het eerst in aanraking met het christendom. De gemeenschap bestaat uit zo'n 2000 mensen, van wie naar schatting 90% christen is. Het echtpaar begeleidt de leiders van lokale kerken en helpt hen bijvoorbeeld met het voorbereiden van de diensten. “We vinden het belangrijk dat zij het werk doen, en dat wij slechts ondersteunen.”

In het dorp ontbraken winkels, telefoon en internet

Het echtpaar kent Suriname goed; ze woonden er in de jaren tachtig en negentig ook al. Marco: “De vorige zendingswerkers rondden hun werk in 2012 af, waarna de lokale kerkleiders juist om mensen vroegen die hen wilden coachen. Toen we dat hoorden, voelden we ons geroepen om te gaan.”

Gebed

Veel mensen hebben een romantisch beeld van het leven onder indianen. Klopt dat beeld? “Omdat we het land al goed kenden, was ons romantische beeld van mensen die in een stam wonen en werken al flink bijgesteld," vertelt Marjolein. "Wel kwamen we in een totaal andere wereld terecht. In het dorp ontbraken winkels, mensen hadden geen telefoon of internet. Nu hebben veel indianen in het dorp een smartphone en sociale media, maar die waren er in die beginjaren natuurlijk nog niet.”

Wat het werk van Marco en Marjolein extra moeilijk maakte, was dat de Wayana’s uit een cultuur van natuurgodsdienst en geesten komen. “De fysieke en geestelijke wereld lopen in elkaar over," legt Marco uit. “Alternatieve genezers – wij noemen ze toverdokters – vormen de verbinding tussen deze werelden. Mensen bezoeken hen als ze ziek zijn.”

Haar man las haar voor uit de Bijbel en kwam zo zelf ook tot geloof

Bekeren

Ondanks dat, maakt het echtpaar mee hoe mensen zich bekeren. “We zullen nooit vergeten hoe een zieke vrouw bij ons kwam," vertelt Marco. "Het ging slecht met haar en ze bezocht een van onze gebedsbijeenkomsten. Ze kwam tot geloof, werd gedoopt én genas. Omdat ze niet kon lezen en schrijven, las haar man voor uit de Bijbel. Hij was eerst niet enthousiast, maar omdat hij zijn vrouw moest voorlezen, kwam ook hij tot geloof.”

Marjolein vertelt hoe de cultuur ook op andere punten een drempel kan zijn. “Als hier feest gevierd wordt, drinken mensen kassiri. Eerst is het vruchtensap, maar na een paar dagen gaat het gisten en komt er alcohol in. Mensen worden er vaak dronken van en doen dan rare dingen. Ze gaan vreemd, slaan hun vrouw, of horen stemmen dat ze zichzelf moeten doodschieten. We bidden ervoor dat dit stopt. Gelukkig zijn er christenen die niet meer drinken of op een andere manier feest leren vieren. Maar zij dreigen zo wel weer in een sociaal isolement te komen.”

Kinderbijbel

Marco en Marjolein blijven voorlopig de komende tien jaar nog in Suriname, want ze zitten vol plannen. Zo is Marjolein bezig met de vertaling van een kinderbijbel in het Wayana, die bijna naar de drukker gaat.  

Ook willen ze Bijbellessen ontwikkelen voor de Wayana-jongeren. “Voorheen bestond er geen jeugd – kinderen trouwden tussen hun 12e en 16e. Dat is aan het veranderen; jongeren gaan eerst een vervolgopleiding doen en trouwen later. Ze moeten daarom begeleid worden in hun geloof. Veel jongeren zeggen: 'Ik ben als kind christen geworden, maar ik weet niet wat het betekent voor mijn dagelijks leven.' Wij willen de mensen hier opleiden om die kennis door te geven aan de volgende generatie.”

EO Metterdaad, elke vrijdag (17.50 uur) en zondag (10.05 uur) op NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons