Wat jij kunt doen voor vervolgde christenen

Ver-van-je-bed of heel dichtbij?

in Geloven

We weten allemaal dat christenen vervolgd worden en dat er afschuwelijke dingen gebeuren. Toch is het in ons relatief veilige land waar de meesten nooit te maken krijgen met vervolging soms lastig om je verbonden te voelen met de broeder en zusters in nood.

Uit het oog, uit het hart, zo luidt het spreekwoord. Maar dat kun je dus ook omdraaien. Lees boeken, bezoek presentaties en zoek naar manieren waarop vervolgde christenen een plaats krijgen in je hart. Door je te verdiepen in de situatie kun je je ogen niet meer sluiten en móet je wel in actie komen. Hoe kunnen wij dat in Nederland concreet doen? Nou, zo:

1. Bid voor christenen die vervolgd worden

Het lijkt misschien simpel, maar veel mensen ervaren het als lastig om te bidden voor vervolgde christenen. Het kan dan helpen om te gaan bidden met behulp van een gebedskalender of gebedsapp. Hierin staan concrete gebedspunten en verhalen van christenen die te maken hebben met vervolging. Zo komt het dichterbij, wat kan helpen vaker vervolgde christenen in gebed bij de Heer te brengen.

2. Bemoedig door te schrijven

Meerdere organisaties bieden de mogelijkheid om kaarten of brieven te schrijven aan christenen die gevangen zitten. Dit wordt door de ontvanger als een enorme bemoediging ervaren. Open Doors en Stichting De Ondergrondse Kerk hebben beide op hun site adressen en schrijftips staan. 

3. Deel

Deel in je rijkdom. Het begin van het jaar is een mooi moment de giften die je geeft onder de loep te nemen. Is er ruimte voor een extra goed doel? Organisaties die vervolgde christenen ondersteunen doen dat op allerlei manieren. Zo worden er bijbels en christelijke boeken uitgedeeld, wordt er praktische hulp geboden, en worden er mensen opgeleid om bijbels onderwijs te geven. Dit is allemaal mogelijk dankzij giften.

4. Ga op reis

Het is mogelijk om zelf een reis te maken met een organisatie die voor vervolgde christenen opkomt. Bijvoorbeeld om in dat land christenen te ontmoeten, met hen te bidden en te bemoedigen. Uiteraard gebeuren veel van deze activiteiten in het geheim, maar onder andere Open Doors heeft een speciale pagina over reizen op de website.

Organisaties die hulp bieden aan vervolgde christenen

Meer weten? Dit zijn een aantal organisaties die in Nederland actief zijn en hulp bieden aan vervolgde christenen:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons