'Wat ben je toch ontzettend naïef'

Blog van Tijs van den Brink

“Doe je dat gewoon zelf?” Ik keek een beetje vreemd op van de vraag van een bezorgde collega. Ik had hem verteld dat ik in de kerstvakantie op zoek was geweest naar een nieuwe auto. Het huidige ding heeft meer dan driehonderdduizend kilometer gereden en volgens mijn altijd betrouwbare garagehouder is het verstandig dan naar een opvolger te zoeken.

“Natuurlijk doe ik dat gewoon zelf!” zei ik verbaasd tegen mijn collega. “Hoe anders?” Hij vertelde dat hij bij de aanschaf van zijn auto een aankopend makelaar had ingeschakeld, die het te kopen voertuig op honderdvijftig punten controleert. Ik wist niet eens dat het bestond, een aankopend automakelaar. “Maar ik koop meestal gewoon een auto bij de garage,” wierp ik tegen. “Met een paar maanden garantie en zo.” Verbaasd keek hij me aan: “Wat ben je toch ontzettend naïef eigenlijk...”

Daar heeft de collega overigens wel een punt. Als het om dit soort dingen gaat, over eigendommen en eerlijk zijn en zo, ben ik heel naïef. Toen ik vijfentwintig jaar geleden in Leeuwarden ging wonen, een stad die niet bovenaan staat op lijstjes van complete veiligheid, had je nog autoradio’s die je uit je auto mee kon nemen naar binnen.
“Ik wil niet wonen in een wijk waar dat nodig is,” zei ik tegen mijn vrouw, "dus we laten hem gewoon zitten.”
“En als hij dan toch gestolen wordt?” vroeg mijn vrouw belangstellend.
“Dan gaan we verhuizen.” Binnen een maand was de autoradio gestolen. We zijn er toch maar blijven wonen.

Bij ons huidige huis hebben we een schuurtje. Daar staan onze fietsen in. Er zit een slot op het schuurtje, maar ik ben, ik bedoel: ik was, ertegen dat slot overdag te gebruiken. “Je gaat toch niet overdag een fiets stelen uit een schuurtje!?” Inmiddels zijn we een paar fietsen verder (ook omdat ik ’s nachts weleens vergat het schuurtje op slot te doen) en zit het schuurtje vaak op slot, ook overdag.

Dus ja, ik ben naïef. Maar ik geloof dat ik dat ook graag wil zijn. Je gaat toch niet een autoradio stelen, of een fiets? Je gaat toch niet als garage een auto verkopen die niet deugt? Op de een of andere manier voelt het alsof ik meewerk aan de diefstal of de verkoop van een slechte auto als ik allerlei voorzorgsmaatregelen neem.

Ik neem geen aankopend automakelaar.
Ik. Wil. Vertrouwen.

Foto: Steinar Engeland (Unsplash)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons