Waarom Amerikaanse christenen na één jaar nog steeds blij zijn met Trump

4 redenen waarom conservatief Amerika president bejubelt

Precies een jaar geleden werd Donald Trump geïnaugureerd als president van de Verenigde Staten. Wat is de opbrengst na een jaar Trump?

9 november 2016. Donald Trump is verkozen tot 45e president van de Verenigde Staten. Al snel blijkt dat opvallend veel (conservatieve) christenen op Trump hebben gestemd, iets wat Nederlandse gelovigen maar slecht kunnen bevatten. Veel Amerikanen zien Trump als het betere alternatief van Hillary Clinton, die ook nog eens met expliciete verkiezingsbeloften voor hen kwam.

Nu, een jaar na Trumps inauguratie, zijn Amerikaanse christenen nog steeds blij met hem. Vier redenen.

1. Vluchtelingen
Trump was nog geen week president van Amerika, of hij bracht al groot nieuws: naast een algemeen inreisverbod van vier maanden voor vluchtelingen, zou er een inreisverbod komen voor inwoners van zeven moslimlanden. Bovendien zouden later dat jaar drie maanden lang de grenzen sluiten voor mensen uit Jemen, Iran, Somalië, Syrië, Irak en Libië. Het was volgens Trump een nieuwe manier om te voorkomen dat er radicale moslims naar Amerika zouden komen. Alleen christenen uit Syrië kregen voorrang als ze vluchtten. Veel conservatieve Amerikaanse christenen die moslims als een bedreiging zien, stonden pal achter dit besluit.  

'Trump werkt mee aan de Bijbelse belofte'

2. Abortus en anticonceptie  
In ruil voor de grote hoeveelheid stemmen van religieus Amerika, heeft Trump dit jaar een zeer christelijk conservatief beleid gevoerd als het gaat om anticonceptie en abortus. Trump trok niet alleen alle financiering in voor internationale organisaties die abortus promoten, hij zorgde er ook voor dat werkgevers het recht krijgen om – als ze morele of religieuze bezwaren hebben – geen dekking te financieren voor ‘de pil’ in de zorgpolis van werknemers. Momenteel werkt Trump aan het stopzetten van overheidsgeld aan abortusklinieken, maar dit rekent nog op verzet in het Congres. Met het tegengaan van de mogelijkheid om anticonceptie vergoed te krijgen, worden ook zwangerschappen gepromoot: betaald zwangerschapsverlof is een agendapunt van Trump. Het wordt met groot enthousiasme ontvangen door conservatieve Amerikaanse christenen. 

3. Jeruzalem
Ander groot nieuws uit het eerste regeringsjaar van Donald Trump heeft alles te maken met Jeruzalem. In december vorig jaar kondigde de president aan dat hij de Amerikaanse ambassade verplaatst van Tel Aviv naar Jeruzalem. Daarmee erkent hij Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Veel conservatieve Amerikaanse christenen waren blij met dit besluit, aangezien zij vinden dat Trump op deze manier meewerkt aan de Bijbelse belofte dat Jeruzalem weer in handen komt van Israël. 

4. Conservatieve rechters
Voor veel christenen in Amerika zijn conservatieve waarden heel belangrijk. Hoewel president Trump niet bekendstaat als iemand die altijd zuiver is omgegaan met vrouwen, hebben veel vrouwen toch op hem gestemd. Hun motto is: Ik ben niet alleen vrouw, ik ben ook christen en conservatief. Trump was, in tegenstelling tot Hillary Clinton, een conservatieve kandidaat. Zijn (discutabele) gedrag nemen veel christenen op de koop toe, als er maar iets tegenover staat. Een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes voor veel christenen is hij dit eerste jaar nagekomen: het benoemen van een recordaantal (69!) conservatieve rechters. De belangrijkste vacature – opperrechter voor het hooggerechtshof – werd vervuld door de conservatieve rechter Neil Gorusch. Deze rechters worden benoemd voor het leven en zullen hierdoor met hun conservatieve gedachtegoed (over onder andere euthanasie, abortus en het homohuwelijk) nog decennialang hun stempel op Amerika blijven drukken.

Vechtersbaas
John Elliott, een republikeinse Amerikaan uit Minnesota, is overtuigd christen en groot fan van Trump. Elliott heeft niet alleen gestemd op de rijke zakenman, hij doneerde ook geld voor zijn campagne. Nu, een jaar later, heeft hij nog steeds geen spijt van zijn beslissing. Elliott: “Ik ben erg blij hoe Trump het tot nu toe doet. Hij heeft ontzettend veel geïnvesteerd in de economie met zijn America First-beleid en de hervorming van het belastingstelsel.

Trump zet het politieke systeem helemaal op z'n kop; dat hebben we nodig!

Nadat er decennialang een enorme werkeloosheid is geweest op het ‘platteland’ (het midden van Amerika, red.), is dat nu aan het omslaan. Verder heeft Trump Betsy de Vos aangesteld als minister van onderwijs. Zij is een duidelijke voorstander van christelijke privéscholen en thuisonderwijs. Ook daar ben ik – en veel christelijke gezinnen met mij – blij mee. Daarnaast doet hij enorm zijn best met een pro-life beleid. Wat ik bovenal in Trump waardeer, is zijn enorme vechtershouding. Als je hem raakt, slaat hij keihard terug. Hij weet hoe hij de discussie moet aanpakken door scherpe opmerkingen en tweets. Hij zet het corrupte politieke systeem dat jarenlang de overhand had, helemaal op z’n kop. En dat is precies wat we nodig hebben!”

Muur
Een van de grootste verkiezingsbeloftes van Trump was een muur tussen Amerika en Mexico. Hij vond dat de Mexicanen deze muur ook zelf moesten betalen. Dit kwam begin 2016 op felle kritiek te staan, van onder meer de paus. “Iemand die alleen denkt aan het bouwen van muren, waar dan ook, en niet van bruggen, is geen christen,” aldus de paus. Ook al waren de woorden van Trump groot, van zijn plan is nog niet veel terechtgekomen. Tot nu toe zijn er slechts prototypes gemaakt en staat er nog geen echte muur.

Tekst: Tirza van der Graaf en Nathalie van 't Slot

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons