Vierde Musketier lanceert 'Arise’: vrouwenweekend in de modder

Geen cupcakes, wel zand onder je nagels

Fysieke uitdagingen in hartje natuur alleen voor mannen? Niks daarvan, vinden ze bij Arise. Onder de vlag van mannenbeweging De Vierde Musketier organiseren zij in april een vrouwenweekend, waarbij 80 vrouwen zullen bikkelen op Vlieland. “Het weekend was in no time volgeboekt!”

‘Wanneer komt er een Vierde Musketier voor vrouwen?’ Deze vraag kreeg de organisatie jarenlang van de echtgenotes van Vierde Musketier-mannen. Nadine de Vos, medeoprichter van Arise, herkent dat verlangen: “Mijn man gaat regelmatig mee met De Vierde Musketier. Als ik na zo’n weekend zijn vuile was in de wasmachine gooi, denk ik vaak: ‘Dat lijkt me heerlijk, zo’n weekend. Er even helemaal tussenuit.’ Ik houd ook van uitdaging en strijd. En ik ben het liefste buiten.”

Eén probleem: de meeste vrouwenconferenties zijn binnen, waarbij je luistert naar sprekers. Daarom reageerde Nadine meteen enthousiast toen ze gevraagd werd een vrouwenweekend mét fysieke uitdagingen te organiseren. “Dit is zó anders! Je bent 24 uur per dag buiten, zonder luxe en zonder toilet. Teruggaan naar de basis doet iets met je. Het creëert ruimte om tot rust te komen."

Hoe combineer je fysieke uitdagingen met geloof en God?
“Uiteindelijk is ons belangrijkste doel dat je God beter leert kennen. Als God niet aanwezig is in het weekend, hoeven we er niet aan te beginnen. Tussen de fysieke uitdagingen door zul je inspirerende praatjes horen of uitdagende vragen krijgen. En elke ochtend starten we met een Bootcamp at the Beach bij zonsopgang. Dat betekent dus om 6 uur je bed uit, want een uur later komt de zon op! Na de bootcamp heb je een moment voor je eigen stille tijd. Al biddend op het strand de zon zien opkomen, hoe mooi is dat?!”

Ben ik wel fit genoeg voor zo’n intensief weekend?
“Die vraag krijgen we heel vaak. Maar wees gerust: het valt mee. De weekenden zijn absoluut geen kopie van De Vierde Musketier. Vrouwen zitten anders in elkaar. Waar de ene vrouw het nodig heeft om uitgedaagd te worden, willen we de andere vrouw aanmoedigen haar grens aan te geven. Daarom hebben we de groep ingedeeld in teams van tien vrouwen, met elk twee eigen coaches. Verder hebben we besloten dat vrouwen niet de hele dag met de volledige bepakking hoeven te lopen. Een dagbepakking van zo’n vijf kilo is genoeg, de rest van de uitrusting brengen we naar de locatie.”

Al biddend op het strand de zon zien opkomen, hoe mooi is dat?!

Nadine de Vos (Arise)

Waarom Vlieland?
“Ons idee was eerst om naar de Ardennen te gaan. Daar zijn namelijk ook de Vierde Musketier-weekenden en daar liggen onze contacten. Maar toen we ervoor gingen bidden, zijn we op Vlieland uitgekomen. Ik kon het beeld van vrouwen die langs de vloedlijn op Vlieland lopen, maar niet uit mijn hoofd krijgen. We beseffen ons ook dat er vrouwen zijn die echt uitkijken naar de bergen. Voor deze vrouwelijke bergliefhebbers, niet getreurd: een weekend naar de bergen gaat er zeker komen! Waarschijnlijk in april 2019.”

Moet je hier een stoere vrouw voor zijn?
“Nee hoor! Wat is stoer? Je bent welkom als je een vrouw bent die geniet van ‘buiten’, van fysieke uitdaging houdt en het nodig hebt om even los te komen van thuis. Je hoofd leegmaken begint al op de boot naar Vlieland: laat de wind al je zorgen wegdrijven. Natuurlijk mag je met nagellak komen, maar je keert wel met zand onder je nagels terug. Inclusief natte sokken en stinkende kleren.”

Vrouwenweekenden van Arise

  • Het eerste weekend van Arise is op 6 tot 8 april 2018. Dit weekend is al volgeboekt.
  • Het volgende weekend op Vlieland staat ook al gepland: 5-7 oktober 2018. Hier is plek voor 160 vrouwen.
  • In april 2019 komt er waarschijnlijk een vrouwenweekend in de bergen. Hou de website van Arise in de gaten voor nieuws over nieuwe weekenden.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons