'Vaste Rots van mijn behoud' ruim 1 miljoen keer bekeken op YouTube

Lied van mannenkoor blijkt enorm populair

Het lied Vaste Rots van mijn behoud, uitgevoerd door de Urker Zangers, is inmiddels ruim 1 miljoen keer bekeken op YouTube.

De solist in dit lied is Florian Poepjes. "Het is en blijft een prachtig lied. In tijden van verdriet kan de tekst van dit lied zoveel kracht en sterkte geven," vertelt hij. "Zelf ga ik momenteel door een moeilijke tijd. Als ik nu luister naar de tekst van dit lied, troost het mij en weet ik: God is overal bij."

Het lied werd in 2008 opgenomen voor het programma Nederland Zingt. Florian: "Ik weet het nog heel goed, het was in de Nieuwe Kerk in Middelburg. Mijn eerste tv-opname; dus ik was best zenuwachtig. Tijdens de opname kwam er enorm veel emotie los bij dit lied; de sfeer was heel bijzonder."

Hoe het lied is ontstaan, is niet helemaal duidelijk. Het verhaal gaat dat de Engelse predikant Augustus Toplady in 1763 door een storm werd verrast toen hij in een kloof in de Mendip Hills was. Hij vond een schuilplaats in een opening in de rots. Vervolgens schreef hij het lied met de beginwoorden 'Vaste Rots van mijn behoud'. In 1776 werd het lied voor het eerst gepubliceerd. De Nederlandse dichteres Jacqueline E. van der Waals hertaalde het lied.

Vaste Rots van mijn behoud,
als de zonde mij benauwt,
laat mij steunen op uw trouw,
laat mij rusten in uw schaûw,
waar het bloed door u gestort,
mij de bron des levens wordt.

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons