Vandaag op 3Lab: ‘Online in de vangrail’

Joram Kaat presenteert serie over appen achter het stuur

in Mediatips

Stoppen met appen achter het stuur. Dat is de uitdaging voor EO-presentator Joram Kaat in de nieuwe serie Online in de vangrail. Want als hij heel eerlijk is, deed hij dat eigenlijk toch wel heel vaak.

Net als veel jongeren is Joram altijd online. Ook onderweg. “Regelmatig betrap ik mezelf erop dat ik half op de vluchtstrook rijd, omdat ik op mijn telefoon kijk. Toen vrienden mij hierop aanspraken, besloot ik dat het genoeg was.”
Hij bedacht het programma-idee voor Online in de vangrail, waarin hij de gevaren in beeld brengt en zoekt naar oplossingen. “Op deze manier wil ik mezelf en andere jongeren bewust maken van de gevaren. Dit moet stoppen!”

Als je een tekstbericht typt tijdens het rijden, heb je zes keer meer kans op een ongeluk

Om zich bewust te worden van de omvang en impact van zijn appgedrag, spreekt de presentator en 3FM-dj met (familie van) jongeren die slachtoffer werden van appen achter het stuur. Maar hij gaat ook langs bij Michiel Christoph van wetenschappelijk instituut SWOV, de organisatie die wetenschappelijk onderzoek doet naar verkeersveiligheid. Die vertelt hem: “Als je een tekstbericht typt tijdens het rijden, heb je zes keer meer kans op een ongeluk.”

Wanneer Joram in de rijsimulator stapt, blijkt dat appen en autorijden inderdaad niet goed samengaan... Dit ervaart Joram ook als hij een dag meeloopt met de verkeerspolitie. “We kwamen in een paar uur tijd zo veel mensen tegen die niet goed opletten omdat ze druk waren met appen achter het stuur. Dit maakte mij wel duidelijk hoe groot dit probleem is. Niet oké.”

‘Word geen smartphone zombie’

Ook het thema ‘apploos fietsen’ komt aan bod. Joram spreekt met Michael Kulkens, die uit eigen ervaring weet wat de gevolgen kunnen zijn van appen op de fiets. Zijn 13-jarige zoon Tommy-Boy overleed nadat hij append de weg was opgereden. Met zijn stichting TButterly wil Kulkens jongeren bewust maken van de gevaren en roept hij hen op om geen ‘smombie’ (smartphone zombie) te worden.
(Tekst loopt door onder de video.)

Slimme apps

‘Online in de vangrail’ belicht niet alleen de gevaren van appen achter het stuur. Joram onderzoekt in de serie ook een aantal slimme oplossingen die afleiding achter het stuur kunnen voorkomen. Zo test hij Vipconn – een app die andere apps tijdens het rijden blokkeert – en probeert hij de SafeDrivePod, die het scherm van de mobiele telefoon tijdens het rijden volledig vergrendelt.

Online in de vangrail wordt gemaakt door BEAM (het jongerenplatform van de EO) en is vanaf 4 januari elke donderdag te zien op Npo3lab.nl.

Beeld: Willem-Jan de Bruin

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons