Van wie is dit kabinet eigenlijk?

Blog Tijs van den Brink

Oud-D66-leider Hans van Mierlo kon dingen soms erg kernachtig zeggen. ‘Dit kabinet is van niemand!’ zei hij ooit over het kabinet Lubbers/Kok, dat van 1989 tot 1994 regeerde. CDA en PvdA zaten samen in dat kabinet, maar waren het zelden met elkaar eens.

Als ik de eerste maanden van het huidige kabinet overzie, krijg ik soms hetzelfde gevoel. Voor een deel is dat logisch, omdat de vier deelnemende partijen VVD, CDA, D66 en CU nogal van elkaar verschillen. Van een fusie is geen sprake, benadrukken ze alle vier, iedereen krijgt de ruimte om z’n eigen gezicht te laten zien. Voor zover de partijen dat doen in de Tweede Kamer is daar natuurlijk niet veel mis mee. Anders wordt het wanneer het gaat om kabinetsbeleid. Ik zag leden van het kabinet de afgelopen weken diverse keren dingen doen waarvan ik dacht: namens wie doen ze dit? Namens het kabinet? Namens zichzelf? Namens hun partij?

D66-minister van emancipatie Ingrid van Engelshoven blijkt een tamelijk fanatieke feminist te zijn. In eendrachtige samenwerking met talkshow-host Eva Jinek betoogde ze vorige week op televisie dat vrouwen die ervoor kiezen parttime te werken – al dan niet om voor kinderen te zorgen – toch wel heel dom bezig zijn. Een vrouw die (tijdelijk) financieel afhankelijk is van haar man, is zeer te beklagen volgens Jinek en Van Engelshoven. Zijn ze dat bij CDA en CU met haar eens? Ik heb dit soort retoriek van politici van CDA en CU nog nooit gehoord, dus namens wie sprak ze eigenlijk?

Minister Zijlstra (VVD) stemde in de Verenigde Naties voor een resolutie die de keus van de Verenigde Staten om zijn ambassade in West-Jeruzalem te vestigen, veroordeelde. Dat was overduidelijk niet namens regeringspartijen CDA en CU, die onmiddellijk Kamervragen stelden.

En toen minister Kaag (D66) vorige week ineens versneld dertien miljoen euro vrijmaakte voor de UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, klommen zelfs drie van de vier regeringspartijen in de pen. Waarom Nederland in vredesnaam onmiddellijk in dit door de VS gecreëerde gat sprong... Kaag werd in de Tweede Kamer verdedigd door opnieuw minister Zijlstra, dus die zal het met haar eens zijn, maar verder?

Als dit kabinet zo doorgaat, bestaat het straks uit politici zonder partij. Dat is de droom van Thierry Baudet, maar sinds wanneer is dit kabinet op aarde om zijn dromen te laten uitkomen?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons