'Tim, we bidden het kalk van de muren om genezing'

Blog van TimZingt

Hij kijkt me aan door zijn zwarte zonnebril. Nou ja, kijken... Hij is bijna blind. Mijn neef. Ineens liet zijn netvlies los en was er geen houden aan. Binnen een jaar verloor hij zijn zicht op ongeveer alles waarvan hij droomde: opleiding, carrière, alles. Ik kijk hem verbijsterd aan. “Je maakt een grapje toch?”

Neef heeft net verhaald hoe hij zich op een evangelische conferentie als zeer slechtziende ongeveer aangeschoten wild heeft gevoeld. Overal doken mensen op die hun net verkregen gave van genezing weleens wilden uitproberen. Het is toch een van de tekenen die gelovigen zullen volgen? Dus: op zoek naar de zieken en genezen die hap!

“Het lastige van blind zijn, is dat iedereen het aan je ziet.” Hij heeft de gave van humor, mijn neef. Gek werd hij ervan, al die pogingen om hem van zijn blindheid af te helpen. Het toppunt was iemand die ‘de geest van blindheid’ met blaffende autoriteit opdroeg mijn neef te verlaten. Neef was behoorlijk van zijn stuk door al dat vrijmoedige charismatische geweld. Wil neef dan niet genezen worden? “Tim, we bidden het kalk van de muren om genezing!” Er is gevast, gebeden, gesmeekt, geproclameerd, maar zijn netvlies heeft daar tot op heden lak aan gehad.

Natuurlijk wil neef genezen, maar die focus op genezing heeft wel een keerzijde. Als je niet geneest, kunnen we daar eigenlijk niet mee omgaan. Waar iemand die genezen is een podium en een voorpagina van een krantje krijgt om zijn verhaal uitgebreid te vertellen, mogen zij die niet genezen de zaal via de achterdeur verlaten. Het perfecte verhaal willen we wel horen, maar we weten ons geen raad met imperfectie. En daar zit ook iets raars in. Wanneer is het perfect genoeg? Niemand is toch perfect? Om het bij de ogen te houden: bij welke brillensterkte gaan we bidden om genezing? Min tien of plus vijf? Het is wachten op iemand met een cosmetische genezingsbediening.

“Wij hebben bedacht dat God alleen door het perfecte Zijn grootheid kan laten zien, maar waarom niet in het gebrokene?” Neef verzucht: “Waarom zien mensen dat niet?”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons