'Spannende reconstructie van een beruchte ontvoeringszaak'

Rick de Gier over 'All the money in the world'

De filmbusiness is genadeloos, dat maakt het verhaal achter de nieuwe thriller All the Money in the World maar weer duidelijk. De film van regisseur Ridley Scott (Alien, Gladiator) was al helemaal af – er waren posters, trailers en een releasedatum – toen het #MeToo-circus losbarstte.

In navolging van Harvey Weinstein en andere Hollywoodfiguren werd Kevin Spacey, een van de hoofdrolspelers in All the Money in the World, door diverse partijen beschuldigd van ongewenste intimiteiten. De reacties waren niet mals. Zo kondigde Netflix aan dat Spacey niet zou terugkeren in de populaire serie House of Cards, en dat een al opgenomen film met de acteur op de plank zou blijven liggen. Dat beloofde weinig goeds voor All the Money in the World. Op sociale media werd al opgeroepen de film te boycotten.

Andere acteur

Regisseur Scott liet zich echter niet kisten. “Ik ga een productie waar achthonderd mensen aan hebben meegewerkt niet door één persoon laten verpesten,” liet hij de pers weten. Hij besloot Spacey volledig uit de film te knippen en zijn scènes opnieuw op te nemen met een andere acteur – de 88-jarige Christopher Plummer. En dat alles op tijd voor de afgesproken premièredatum. Binnen een week of drie was de klus geklaard, inclusief montage en aangepast promotiemateriaal. Een ongekende prestatie.

Genadeloos

Het verhaal roept wel wat vragen op. Wordt dit een nieuwe trend: wordt elke acteur die in ongenade valt voortaan vervangen, of bijvoorbeeld digitaal weggepoetst? Hoe ziet de morele meetlat van Hollywood er precies uit? Zijn oudere films met types als Spacey nu ook besmet? Wordt zulke mannen ooit nog een comeback gegund? Enfin, laten we intussen de film zelf niet vergeten, want die is behoorlijk goed. All the Money in the World is een meeslepende, bij vlagen zeer spannende (en soms flink bloederige) reconstructie van een beruchte ontvoeringszaak uit de jaren 70. De acteurs zijn geweldig, met name – o ironie – Christopher Plummer. Tijdens het kijken ben je Kevin Spacey eigenlijk meteen vergeten. Zoals gezegd, de filmbusiness is genadeloos.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons