Riet Grabijn-van Putten te gast in 'Het Vermoeden'

‘Hoewel alles me afgenomen is, ervaar ik Gods leiding’

in Mediatips

Ze is de eerste vrouw die lid werd van de SGP. Toen de partij later het lidmaatschap voor vrouwen verbood, ging Riet Grabijn-van Putten de strijd met de partij aan, gedreven door een diep gevoel van rechtvaardigheid. Vanochtend is ze te gast in de eerste aflevering van een nieuw seizoen van Het Vermoeden.

Jarenlang zette Grabbijn zich in zodat zij en andere vrouwen lid konden worden én blijven van de SGP. Zelf werd ze lid in 1984, maar die mogelijkheid werd later voor andere vrouwen geblokkeerd, door het volwaardig lidmaatschap voor vrouwen onmogelijk te maken. “Als ik op grond van de Bijbel geen lid zou mogen zijn van een politieke partij, geef ik mijn lidmaatschap op. Maar het staat nergens,” zei ze. In 2013 zag Grabijn die strijd eindelijk in haar voordeel beslist, toen werd besloten dat vrouwen volwaardig lid mogen zijn van de SGP.

Verlies

Een rode draad in het persoonlijk leven van Riet Grabijn-van Putten is verlies. Haar ouders stierven nog voor ze 20 was. Later verloor ze twee zoontjes kort na hun geboorte en ook haar familie is haar ontvallen. “Ik kijk ook zelf met verwondering dat ik het dragen kan, zonder dat te idealiseren overigens,” zegt ze. “Maar hoewel alles me afgenomen is, ervaar ik toch Gods leiding. En ook Zijn geborgenheid. Ik denk dat ieder mens schouders krijgt die zijn of haar leed kunnen dragen.”

Deze zondag begint een nieuw seizoen van Het Vermoeden. Presentator Marleen Stelling ontmoet in dit programma bevlogen protestanten – van wereldverbeteraar tot zinzoeker en van bezield gelovige tot spirituele nomade.

Het Vermoeden, vanaf 7 januari iedere zondag, NPO 2, 11.30 uur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons