Recordaantal pelgrims in Santiago de Compostela

‘Steeds meer mensen gaan op zoek naar eenvoud en diepgang’

In 2017 bezochten ruim 300.000 pelgrims het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela. Dat is 20.000 meer dan in 2016.

Kerknet.be meldt dat vorig jaar 301.036 bedevaarders geregistreerd werden in Santiago de Compostela. Dat is een nieuw record. In 2016 waren het er 278.041 en in het Sint-Jakobusjaar 2010 ging het om 272.417 bezoekers. Geregistreerde bedevaarders moeten aan de hand van de stempels in hun bedevaartpas bewijzen dat zij ten minste de laatste 100 kilometer te voet of de laatste 200 kilometer met de fiets naar Santiago hebben afgelegd.

Hartinfarct

Herman Gerritsen (67) vertrok eind augustus vorig jaar samen met zijn vrouw Coby op de fiets vanuit Ede naar Santiago de Compostela. Aanvankelijk ging het hen niet zozeer om het religieuze doel, maar wilden ze gewoon een mooie tocht fietsen. “Daar kwam bij,” vertelt Gerritsen, “dat mijn vrouw twee jaar geleden een hartinfarct heeft gehad. Zij wilde met deze tocht het leven vieren.”

Het bleek een veel diepere dimensie te hebben

Gaandeweg deed Gerritsen toch diverse geestelijke inzichten op. Zo trof hem het beeld van de stroom pelgrims rondom Santiago. “Wandelaars van allerlei kleur en leeftijd, de een nog energiek, de ander al sjokkend, maar allemaal op weg naar dat ene doel. Ik moest denken aan de grote menigte uit Openbaring, die op weg is naar een nieuwe toekomst.
Wij begonnen hieraan met heel recreatieve motieven, maar het bleek een veel diepere dimensie te hebben.”

Tot de voet van de Pyreneen merkte het echtpaar niets van de toegenomen drukte. “We kwamen nauwelijks medepelgrims tegen. Maar in Spanje was het behoorlijk druk en konden we nauwelijks onderdak vinden, ondanks dat de vakantie voorbij was.”

Fysieke uitdaging

Ook singer-songwriter Rogier Pelgrim (31) was in 2016 op de route naar Santiago de Compostela te vinden. Hij ondernam de tocht anderhalf jaar geleden al eens met zijn vrouw, en ging in mei vorig jaar alleen op pad. “Ik houd van de fysieke uitdaging en van mooie natuur, en vond de geestelijke kant ervan tof. Hoewel je echt niet met iedereen gesprekken hebt over de zin van het leven, zijn mensen wel heel open om elkaar te ontmoeten. En,” lacht hij, “een extra dimensie is natuurlijk mijn achternaam.”
De pelgrimstocht leverde Rogier zelfs inpsiratie op voor de titel van zijn nieuwste album: Birds and Busy People.

Je moet niet denken dat het een origineel idee is

Rogier liep beide keren niet de meeste populaire route – via Frankrijk –, maar koos de eerste keer voor de noordelijke route – via de Spaanse noordkust – en liep de tweede keer vanuit Porto in Portugal. “De noordroute is heel rustig, via Portugal is hij iets drukker. Maar met name Santiago zelf is heel druk; ik kwam vooral veel Duitsers en Zuid-Koreanen tegen. Ik vond het heel gaaf om te doen en kan het iedereen aanraden. Maar je moet niet denken dat het een origineel idee is.”

‘Even helemaal niets’

Oasis Trails is een christelijke herberg in Spanje, die wordt gerund wordt door een Nederlandse stichting en precies op de camino zit, de pelgrimsweg. Herbergier Gerrit Jan Bouwman (39) merkt zeker dat het drukker wordt. “Dat komt omdat wij op de bekendste route zitten. Tegelijk merken we dat onze route in populariteit afneemt. De noordroute en de route vanuit Portugal worden heel populair, vooral bij pelgrims die hem voor de tweede of derde keer lopen.”

In het hoogseizoen komen er dagelijks zo’n 400 pelgrims per dag langs, jaarlijks zo’n 55.000. Hij schat dat het er vorig jaar inderdaad zo’n 1000 meer waren dan in 2016. “Niet iedereen komt natuurlijk bij ons binnen, maar per jaar verwelkomen wij gemiddeld 4500 gasten.”
Bouwman verwacht dat het de komende jaren alleen maar drukker gaat worden. “Steeds meer mensen gaan op zoek naar eenvoud en diepgang, willen even helemaal niets, of hebben behoefte dingen op een rijtje te zetten. Dan is het heel inspirerend om andere mensen te ontmoeten die je zelf nooit had uitgekozen, maar in vergelijkbare situaties zitten. De meesten krijgen er dan ook veel voor terug en komen enthousiast thuis. Ze vertellen hun ervaringen aan anderen, die vervolgens ook op pad gaan.”

55% van de pelgrims was tussen de 30 en 60 jaar

In een rolstoel

Sinds de middeleeuwen is Santiago de Compostela, waar de heilige apostel Jacobus volgens de overlevering werd begraven, met Rome en Jeruzalem het belangrijkste christelijke bedevaartsoord. Van de meer dan 300.000 pelgrims in 2017 was 49% vrouw en 51% man. 93% legde de bedevaart te voet af, 7% met de fiets, 417 bedevaarders te paard en 43 pelgrims in een rolstoel. 55% van de pelgrims was tussen de 30 en 60 jaar, 17% was ouder. 47% van de pelgrims ging niet uitsluitend om religieuze, maar ook om culturele redenen naar Santiago de Compostela op bedevaart.

Beeld: Shutterstock

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons