Ranglijst Christenvervolging 2018

Geweld in Pakistan gestegen, Noord-Korea nog steeds op 1

Pakistan scoort het hoogst als het gaat om geweld tegen christenen. Dat blijkt uit de Ranglijst Christenvervolging die Open Doors vandaag publiceert. Noord-Korea staat voor de 17e keer op 1. “Ik heb verhalen gehoord van mensen waarbij de rillingen over mijn rug liepen.”

Meer dan 215 miljoen christenen wereldwijd worden vervolgd om hun geloof. Het aantal mensen dat werd vermoord om hun geloof is gestegen ten opzichte van vorig jaar: in 2016 waren het er 1207, vorig jaar 3066.

Dramatisch
In de top 10 van de lijst staat voor de zeventiende keer Noord-Korea op nummer 1. “Dat is echt dramatisch”, stelt Open Doors-directeur Ruud Kraan. “Het land scoort 94 van de 100 punten. Het systeem in Noord-Korea is totalitair en bant uit wat niet van de overheid is. We hopen en bidden dat de situatie in het land openbreekt, en alle Noord-Koreanen in vrijheid kunnen geloven.”

Op nummer 2 staat Afghanistan, op nummer 10 Iran. Nieuw dit jaar is Nepal (25), al stond dit land in het verleden ook al eens op de lijst. Daar worden christenen onderdrukt door de overheid en radicale hindoes. Veel christenen worden fysiek mishandeld omdat ze in Jezus geloven.”

Wat zijn de belangrijkste trends bij deze ranglijst?
Ruud Kraan: “Al een aantal jaar neemt het geweld in sommige gebieden toe. Dit jaar staat Pakistan wat dit betreft op de eerste plaats. Er zijn daar het afgelopen jaar veel aanslagen geweest tegen christenen. Een andere ontwikkeling die we een aantal jaar zien is de toename van religieus nationalisme. Dat zit dicht tegen extremisme aan, wat we bijvoorbeeld al zien bij islamitische groepen die aanslagen plegen zoals IS, Al-Shabaab en Boko Haram. Ze dulden geen ander geloof.”

Maar Kraan maakt zich ook zorgen om het hindoeïsme en boeddhisme. “In India bijvoorbeeld staat op papier dat mensen godsdienstvrijheid hebben, maar de praktijk is anders. De regering wil dat iedereen zich voor 2021 bekeert tot het hindoeïsme. Ik heb verhalen gehoord van inwoners uit het land waarbij de rillingen over mijn rug liepen. Christenen worden ontvoerd, gemarteld, kaalgeschoren en op een ezel in het dorp rondgereden. Onze grootste zorg hierbij is dat de Indiase overheid niet optreedt, en de vervolging straffeloos kan doorgaan.”

Christenvervolging is de afgelopen jaren alleen maar erger geworden, stelt Kraan. “Het is op veel meer plekken gaan spelen en in een aantal landen zwaarder geworden. Dat komt ook omdat we de cijfers preciezer kunnen meten en er meer over bekend wordt. Maar de algemene trend is dat het erger wordt. We houden daarom naast de 50 landen van de ranglijst nog meer landen in de gaten. In een land met grote migrantenstromen onderzoeken we wat de effecten op godsdienstvrijheid zijn.”

Ontkerkelijking

Waar Open Doors de komende jaren meer onderzoek naar gaat doen, is de groeiende ontkerkelijking. “De aanjager hierbij is dus niet een andere religie, maar secularisatie. Welke risico’s draagt dit met zich mee voor de vrijheid van godsdienst in de volle breedte? Kijkend naar Nederland, denk ik bijvoorbeeld aan het bijzonder onderwijs. Nu hebben we een overheid die dit steunt, maar hoe lang is dat nog zo? Ook kennen we voorbeelden uit de hulpverlening. Hoe lang kan een organisatie als het Leger des Heils vanuit haar identiteit blijven bestaan?”

Hoe lang kan het christelijk onderwijs nog blijven bestaan in Nederland?

Wordt u niet moedeloos om ieder jaar een lijst samen te stellen waarbij je zoveel schrijnende verhalen tegenkomt?
“Het zorgt voor gemengde gevoelens, want de aantallen zijn altijd weer schrikken. Maar de contacten met vervolgde christenen zorgen juist voor versterking, aan beide kanten. Ze zijn blij dat je komt en voor hen bidt. Omgekeerd is mijn ervaring als ik op reis ben geweest dat vervolgde christenen ons ook veel te bieden hebben. Zo bidden zij voor ons. Ik word door hun kracht versterkt in mijn geloofsleven.”

Er zijn veel christenen die niet goed weten wat ze met vervolgde christenen ver weg aan moeten.
“Dat snap ik heel goed. De verhalen zijn hard, en ik begrijp goed dat mensen dan denken: helpt het wel als ik bid of geef? Maar mijn ervaring is dat het helpt je erin te verdiepen. Lees een boek erover, maak een reis, ontmoet christenen. Als je de Bijbel leest, probeer je dan in te denken hoe dit is voor iemand die ernstig vervolgd wordt. En gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Zo staat Syrië niet meer in de top 10 en keren steeds meer christenen in Irak terug naar de plek waar ze vandaan komen.”

Wat hoopt u dat de lijst dit jaar teweeg gaat brengen?
“Ieder jaar stellen de christelijke partijen Kamervragen over de ranglijst, en daar zijn we heel blij mee. Maar we hopen dat het besef dat christenvervolging een wereldwijd probleem is, zal groeien. Daarom starten we met een billboard-campagne. We hopen dat mensen besluiten de vervolgde kerk een plek in hun dagelijks geloofsleven te geven.”

Beeld: Shutterstock en Open Doors

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons