Paula Schot, lijsttrekker SGP Amsterdam:

'Ik ben nog niet bezig met de landelijke politiek'

Ze woont in Amsterdam, is jong én lijsttrekker voor de SGP: Paula Schot (24) heeft grootse plannen. "Zoals ik het nu bedacht heb, wordt het wel doorwerken, maar het gaat goed komen."

Paula Schot had vrijdag 13 januari vrij genomen om de pers te woord te staan. En dat was maar goed ook: toen de avond ervoor bekend was geworden dat een vrouw het SGP-lijsttrekkerschap op zich zou nemen, wilden ze haar allemaal spreken.

De politica kan niet zeggen dat ze het rustig heeft op het moment. Naast campagne voeren in Amsterdam doet ze nog een master Onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht en werkt ze vier dagen per week als opleidingsmanager in Gouda. “Ik heb het druk, maar ik vind het ook heel leuk. Zoals ik het nu heb bedacht gaat het goed komen, maar het wordt wel even hard doorwerken.”

Bij de SGP-jongeren is 49 procent vrouw, dat is echt hoog

Was het makkelijk om lijsttrekker te worden?
“Toen ik communicatiewetenschap in Amsterdam studeerde, zag ik een vacature om bestuurslid te worden bij de jongerenafdeling van de SGP. Dat heb ik twee jaar gedaan. Met veel plezier: ik vond politiek altijd al heel interessant, maar nu kon ik alles van dichtbij meemaken. Bij de zoektocht naar een lijsttrekker voor Amsterdam viel mijn naam. Ze hebben mij vervolgens gevraagd op me kandidaat te stellen.”

Toch zou je verwachten dat je als vrouwelijke lijsttrekker voor een andere partij dan de SGP gekozen zou hebben.
“Nadat ik was gevraagd als lijsttrekker, heb ik er natuurlijk goed over nagedacht. Ik wist dat het publiciteit zou gaan opleveren. Ik sprak er met verschillende mensen over en kreeg alleen maar positieve reacties. Dat gaf vertrouwen. Sowieso heb ik het vrouwenstandpunt van de SGP nooit als een beperking ervaren. Toen ik in het bestuur zat, waren er meer vrouwen in besturen of een andere functie. Bij de jongerenafdeling van de SGP is 49 % vrouw, dat is echt hoog.”

Beleefd

Waarom koos je ooit voor de SGP?
“Omdat de partij politiek bedrijft met de Bijbel als leidraad. Bovendien staan ze bekend om hun constructieve houding, ze zijn altijd op zoek naar een oplossing. Ze blijven beleefd en respectvol tegen iedereen en dat vind ik heel belangrijk.”

In een interview met EO Beam zei je dat de partij steeds populairder wordt in Amsterdam. Hoe komt dat, denk je?
“Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar wat ik denk is dat er vaker mensen vanuit de Biblebelt in de grote steden gaan wonen, zoals studenten. Bovendien groeit het aantal mensen in Amsterdam sowieso, dus is het niet gek dat het potentiële SGP-publiek daarmee ook groter wordt. Een andere reden kan zijn dat er ook op landelijk niveau nieuwe kiezers bij zijn gekomen. Volgens mij komt dat doordat Kees van der Staaij zichtbaarder is geworden, hij doet meer publieke optredens en bereikt zo ook mensen buiten de Biblebelt.”

Wat zijn jullie plannen voor Amsterdam?
“We willen discriminatie en geweld in de stad bestrijden, en dan denken we vooral aan de joodse gemeenschap. Zij krijgt steeds meer te maken met discriminatie, maar het antisemitisme wordt niet altijd erkend. Ook willen we prostitutie tegengaan. Het liefst zouden wij zien dat alle vormen van prostitutie uit Amsterdam verdwijnen. De stad heeft wel bordelen gesloten, maar tegelijkertijd gingen er weer nieuwe open. Wij vinden dat er aandacht moet  zijn voor de vrouwen, aangezien dit hun inkomstenbron is. Zij moeten geholpen worden om na hun leven in de prostitutie werk te vinden en een leven op te bouwen.”

Ga je hierna voor een plekje in de Tweede Kamer?
“Daar ben ik echt nog niet mee bezig, haha! Nu ligt mijn focus op de gemeenteraadsverkiezingen en alles wat daarbij komt kijken. Voorlopig heb ik het dus druk genoeg.”

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons