Ode aan Gert Timmerman

Blog van Andries Knevel

Het is 28 februari 1981, een koude winterdag. Op de straten liggen nog sneeuwresten. De EO organiseert een grote bijeenkomst in het Congresgebouw in Den Haag, tegen de aanstaande abortuswet. De zaal is afgeladen vol en een keur aan sprekers beklimt het podium.

Buiten in een radiowagen zit een jonge verslaggever. Hij zal een reportage over deze manifestatie maken die diezelfde dag op Hilversum 1 zal worden uitgezonden. U begrijpt: die jongeman ben ik. Er zijn niet alleen sprekers, maar ook artiesten. Eigenlijk zijn het er maar twee: Gert en Hermien. Ik krijg de opdracht van mijn toenmalige baas, Ad de Boer, om hun ook in de reportage een plek te geven. Daar heb ik helemaal geen zin in. Gert en Hermien staan voor mij voor ‘heel erg evangelisch’, en daar had ik toen veel moeite mee. “Ik doe het niet,” zei ik. “Je doet het wel,” zei Ad, “het moet.”

Hun optreden begint en we laten de band draaien, zodat we een gedeelte kunnen opnemen. En dan gebeurt het. Ik zit met een half oor te luisteren, met nog enig verzet in hoofd en hart, als ze zingen: ‘Tussen mij en deze wereld staat het kruis van Golgotha, want hoe kan ik anders leven, dan alleen van Zijn gena.’
De tekst slaat in als een bom. Ik zit ontroerd verder te luisteren en besluit om niet weinig, maar heel veel Gert en Hermien in de reportage te stoppen.

Rond de jaarwisseling werd me door NPO Radio 1 gevraagd een ode aan Gert Timmerman te schrijven, omdat hij op 28 oktober 2017 is overleden. Ik zei meteen ‘ja’, want ik dacht aan het moment uit 1981. En natuurlijk weet ik van het turbulente leven dat Gert en Hermien na 1981 hebben geleefd. Maar ik las ook dat hij uiteindelijk weer bij God terug is gekomen. Door het kruis van Golgotha en de genade van God. Daarom had ik het gevoel dat ik deze column nog moest schrijven.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons