Moslims blokkeren ingang christelijke begraafplaats

Christen-pesten in Pakistan aan de orde van de dag

In de overwegend christelijke sloppenwijk Khaliq Nagar in Lahore is grote beroering ontstaan onder de christenen, die een kleine en zeer kwetsbare minderheid vormen in de Pakistaanse samenleving. Een moslim laat er een nieuw huis bouwen, waarvan één muur straks de enige ingang tot hun christelijke begraafplaats zal blokkeren.

Een reeds neergezette muur zorgt er nu al voor dat de christenen, met hun overledenen, een enorm stuk moeten omlopen óf over de borsthoge muur moeten klimmen. “Waar moeten wij straks onze doden begraven?”

Het is een staaltje christen-pesten, dat in de islamitische republiek Pakistan aan de orde van de dag is. Christenen worden – evenals hindoes, joden en andere religieuze minderheden – op allerlei manieren vernederd en achtergesteld. Soms worden zij zelfs ten onrechte beschuldigd van blasfemie (lastering van de islam of Mohammed), waar in dit Aziatische land de doodstraf op staat.

Christenen voelen zich machteloos

“De christenen in de sloppenwijk voelen zich volkomen machteloos,” zegt de Nederlands-Pakistaanse christen Sylvester Bhatti, die in deze straatarme buurt een protestantse kerk en een christelijke school heeft opgericht. Vanuit zijn woonplaats Dronten geeft hij leiding aan Stichting Peca, waarmee SDOK (Stichting de Ondergrondse Kerk) samenwerkt in Pakistan. Bhatti reist regelmatig terug naar zijn vaderland, om leiding te geven aan de kerk en de school, en om plaatselijke christenen te ondersteunen.

Lokale politie omgekocht

Tijdens een reportagereis voor Visie naar Pakistan ontmoetten we onlangs een delegatie van zo’n twintig gedupeerde gelovigen op het kantoor van Sylvester Bhatti, op een steenworp afstand van de bewuste plek. “Waar moeten wij straks onze doden begraven?” vroeg een van hun woordvoerders vertwijfeld.
Uit hun verhalen kwam duidelijk naar voren dat de maffia de lokale politie heeft omgekocht, zodat hun klachten totaal niet serieus worden genomen. De moslim in kwestie kan dus ongestoord doorgaan met zijn bouwplannen. Hun enige hoop is nu gevestigd op de invloed van een christelijke minister, Kamran Michael.

Bidden voor een oplossing

SDOK roept christenen in Nederland op te bidden voor een oplossing in deze moeilijke situatie, en om goede verhoudingen met de moslimburen. Op Facebook plaatste de stichting onlangs een korte video van een christelijke begrafenis, waarop te zien is dat predikant en nabestaanden met de baar over de nieuwe muur moeten klimmen.

Beeld: Gert-Jan Schaap

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons