'Mooiste vrouw van Nederland' raakte doodmoe

Sonja Silva in 'De Verandering'

Als jong meisje heeft Sonja Silva al de onbedwingbare drang om te winnen. Ze is een knappe verschijning met een sprankelende persoonlijkheid en dat leidt tot een uitnodiging om mee te doen aan de 'Miss Nederland Verkiezing' van 1997. Tot haar eigen verbazing wint ze die wedstrijd nog ook.

Ze mag zich een jaar lang ‘de mooiste vrouw van Nederland’ noemen. Het is de start van een zeer succesvolle carrière als actrice en presentatrice.

Wanhopig

Ondanks dat blijft Sonja haast wanhopig zoeken naar liefde en aandacht en verslijt ze in die zoektocht de ene relatie na de andere. Aan de buitenkant lijkt haar leven perfect en leeft ze de droom van iedere jonge vrouw. In die periode ontmoet ze de beroemde rapper Montell Jordan. Hij neemt meerdere malen de tijd om te praten met Sonja en vertelt haar over zijn geloof in God. Hij geeft haar zelfs zijn Bijbel met persoonlijke aantekeningen. Deze aandacht en ook de bijzondere rust en liefde die ze ervaart in Montell maakt dat Silva zelf in de Bijbel begint te lezen en te ontdekken. Zo komt ze tot geloof. Vanaf dat moment is haar onrust weg.

Doodmoe

Maar op een dag stort ze helemaal in. Ze kan ineens bijna niets meer en heeft last van abnormale vermoeidheid, pijn in haar spieren en concentratieverlies. Na verloop van tijd blijkt dat ze lijdt aan een chronische vermoeidheidsziekte (ME). Als een sluipmoordenaar woekert de ziekte door haar lichaam en zuigt alle energie uit haar. Het is zelfs zo erg, dat ze op een dag niet meer van de bank komt. Drie jaar lang is ze aan huis gekluisterd. Ze is alleen maar doodmoe. Weg zijn de schijnwerpers en alle aandacht. Sonja brengt de dagen al piekerend en etend door. Op het laatst weegt de eens zo ranke vrouw meer dan 100 kilo. Van haar eigenwaarde is niets meer over.

Genezing

Voor Sonja is het een enorm lastige periode met veel vragen. “Here God, nu heb ik U gevonden en dan krijg ik deze ziekte?” Maar ze ervaart ook dat God van haar houdt zoals ze is. Ze leert tot rust te komen bij God en durft op een dag ook weer in de spiegel te kijken. In diezelfde tijd leert ze de liefde van haar leven kennen, die haar accepteert zoals ze is. Ook dat is voor Sonja een enorme vorm van genezing.

In De Verandering  kijkt Sonja met Mirjam Bouwman terug op die heftige periode. Ze vertelt ze hoe ze bijna 50 kilo afviel én hoe ze haar leven weer heeft opgepakt.

De Verandering, vanaf 6 januari om 18.40 uur op NPO 2

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons