'Mijn leven was volkomen uitzichtloos'

Johan Ploegman in 'De Verandering'

In 2007 wordt Johan Ploegman tijdens een fietstocht aangereden door een auto. De schade lijkt in eerste instantie mee te vallen; een gebroken enkel en klachten die gediagnosticeerd worden als een hersenschudding.

Maar in de maanden na het ongeluk krijgt Johan steeds meer klachten, zoals slaap- en concentratieproblemen. Hij ligt hele dagen in bed met de gordijnen dicht. Daarnaast ontwikkelt hij een ernstige angststoornis.

Drie jaar na het ongeluk is Johan veranderd in een lichamelijk en geestelijk wrak. Hij moet lange tijd opgenomen worden in een psychiatrische inrichting. Zijn ouders kunnen hem niet helpen en raken wanhopig. Wordt Johan ooit weer beter?

Zelf heeft Johan het gevoel dat hij langzaam maar zeker steeds dieper wegzakt in een bodemloze put. Hij kan en wil niet meer verder leven en kan alleen maar schreeuwen van boosheid naar God en zijn omgeving. 

Nu, 10 jaar later, zit Johan tegenover presentator Mirjam Bouwman en vertelt hij wat er sinds het ongeluk met hem is gebeurd.

De Verandering, zaterdag 27 januari, 18.40 uur, NPO 2 

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons