'Leven kon ik niet, maar ik durfde ook niet dood te gaan'

Heroïne beheerste het leven van Eddy Boevink

Eddy Boevink is bijna 10 als zijn vader plotseling overlijdt aan een hartaanval. Dit heeft enorm veel impact op Eddy, die erg gehecht was aan zijn vader. Al snel gaat het bergafwaarts met Eddy. Op zijn 15e gebruikt hij voor het eerst heroïne.

“Dat gaf me echt een heerlijk gevoel. Een warm gevoel van thuiskomen,” vertelt Eddy. Een gevoel dat hij graag omarmde, zodat hij even de dood van zijn vader kon vergeten. Het leidde tot 15 jaar verslaving.

Want het blijft niet bij die ene keer gebruiken. Eddy reist ieder weekend met de trein naar Amsterdam om drugs te halen bij dealers en is al snel een stevige gebruiker. Om de dure drugs te kunnen bekostigen, gaat hij stelen. Het begint met het achteroverdrukken van de stereo-installatie van zijn broer en de zegelboekjes van zijn moeder. In zijn enorme verlangen naar drugs doet Eddy alles om aan geld te komen. Hij besteelt zijn eigen familie en vrienden jarenlang; in totaal ontvreemdt hij een kwart miljoen euro van hen.

Verwarmingsbuis

Door zijn verslaving en het stelen verliest Eddy meer en meer het contact met de mensen om hem heen. Hij wordt steeds eenzamer; hij kan nergens meer terecht en moet slapen in een trappenhuis of in een doos. Zelfs de heroïne kan niet meer voorkomen dat hij zich doodongelukkig voelt. Op een dag is hij zo radeloos, dat hij naar een nabijgelegen spoorbaan loopt om voor de trein te springen. Zover komt het gelukkig net niet. “Leven kon ik niet, maar ik durfde ook niet dood te gaan,” vertelt Eddy.
Wel beseft hij hierdoor dat hij zo niet verder kan. Hij wil afkicken. Aan vrienden vraagt hij of ze hem voor een week willen vastbinden aan een verwarmingsbuis. Helaas blijkt dit een van zijn vele mislukte pogingen om af te kicken. Want zodra hij buiten is, gebruikt hij weer.  

Boos op God

Tot een vriend hem wijst op de christelijke verslavingskliniek De Hoop. Eddy wil nog een laatste poging doen en laat zich opnemen in de verslavingskliniek, waar hij ontdekt dat er diep onder zijn drugsverslaving heel veel pijn zit. Want na de dood van zijn vader is er thuis nooit gepraat over het verlies en over zijn intense gevoelens van gemis.
Hoewel Eddy opgroeide in een katholiek gezin waar elke dag het Onze Vader gebeden werd, ontdekt Eddy dat hij altijd boos is geweest op God. Want hoe kon Hij juist zijn vader dood laten gaan? Tijdens een dagsluiting hoort hij het Opwekkingslied Onze Vader. En dan gebeurt er iets heel wonderlijks met Eddy.

De Verandering, 13 januari om 18.40 uur op NPO 2

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons