Koning bezoekt Dress for Success Amsterdam

Binnen een uur tiptop aangekleed voor een sollicitatie

Wat moet je doen als je een sollicitatiegesprek hebt, maar geen goede outfit kan veroorloven? Dan biedt de winkel van Dress for Success uitkomst. De koning bracht er vandaag een verrassingsbezoek.

Een beetje nerveus is ze wel, als ze haar verhaal mag vertellen aan de koning. Maar als ze eenmaal is begonnen, komen de woorden bij Francine Darguel (41) vanzelf. “Ik studeerde Nederlands in Frankrijk, maar werd verliefd op de stad Amsterdam," begint ze. “Mijn plan was om het daar te gaan maken, en dat lukte ook. Maar een aantal jaar geleden kwam ik in de bijstand. Het voelde verschrikkelijk om niet bij te dragen aan de samenleving zoals ik dat zou willen. Om er goed uit zien voor een talentenbeurs kwam ik terecht bij Dress for Success. De mensen in de winkel zochten mooie kleding voor me uit. Eerst dacht ik: dit is echt helemaal niks.”

Alsof het beter bij je moeder zou passen, grapt de koning. Francine antwoordt lachend: “Toen ik het aantrok dacht ik: dit staat me eigenlijk heel goed. Ik ben nog steeds op zoek naar een betaalde baan, maar heb al wel meer zelfvertrouwen. Ik gun dat aan alle mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als ik.”

Diaconie


Francine is een van de vele mensen die jaarlijks geholpen worden in een winkel van Dress for Success. Mensen maken een afspraak van een uur, waarin eerst duidelijk wordt besproken wat voor sollicitatie ze hebben. Vervolgens worden ze tiptop aangekleed. De kleding, soms tweedehands en soms geschonken door een kledingmerk, mogen ze houden.

Begin 2007 opende de Protestantse Diaconie in samenwerking met de stichting de deuren van deze Dress for Success winkel in Amsterdam-Slotermeer. Inmiddels is de winkel zelfstandig. Zo’n 60 % van de inmiddels 1600 klanten van de winkel lukte het om na het bezoek aan de winkel aan het werk te komen. Zo vertelt Denny Kenton (49) aan de koning dat hij bij zijn sollicitatie hoorde hoe goed hij eruit zag, en dat dit de doorslag gaf om de baan te krijgen (zie video).

(Tekst loopt door onder de video)

Nonnen

Dress for Success ontstond in Amerika, waar de studente Nancy Lublin in 1996 een bedrag van 5000 dollar kreeg van haar overgrootvader. Ze besloot dat ze iets wilde doen voor werkloze vrouwen. Samen met drie nonnen startte ze een winkel in de kelder van een kerk in Manhatten, waar vrouwen zich konden laten aankleden voor een sollicitatiegesprek.

De koning sprak niet alleen met klanten van de winkel, maar ook met de organisatie. “We geven mensen kleding en daarnaast zelfvertrouwen”, zegt manager Corina Koekenbier. “Als mensen worden aangenomen, mogen ze terugkomen voor een tweede set kleding. Maar ik zou het heel mooi vinden als we ons werk konden uitbreiden, bijvoorbeeld met coaching. Want nu gebeurt het vaak dat mensen bij ons komen, maar we daarna het contact verliezen.”

Ook vertelt Koekenbier dat het ieder jaar weer een uitdaging is om de begroting rond te krijgen. En dat er altijd behoefte is aan meer kleding. “Vooral mannenkleding- en schoenen. De ervaring leert dat mannen hun pak helemaal afdragen. Wij hebben geen geld om het te laten maken." Ze vervolgt lachend: "Gelukkig doen vrouwen nog weleens een miskoop. Regelmatig krijgen we kleding met het prijskaartje er nog aan.”

Als de koning eenmaal is vertrokken gaat Francine even zitten. Ze straalt. “De koning is zo’n buitengewoon mens, zo’n warm persoon. Ik wist door mijn studie wel wat van het koningshuis, maar vandaag weet ik pas echt wat hij voor mensen betekent.” Om er lachend aan toe te voegen: “Ik heb moeilijke tijden meegemaakt, maar ik zat vandaag wel aan tafel met de koning. Dat was het helemaal waard!”

Bekijk zaterdag meer beelden van dit werkbezoek in Blauw Bloed, NPO 2, 19.35 uur.

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons