Kinderopvang in Zweden beter?

Podcast Jennifer Pettersson neemt ouders mee op zoektocht

Documentairemaker Jennifer Pettersson verlangt soms terug naar Zweden, haar land van herkomst. Hoewel ouders daar meer werken dan in Nederland, hoeven ze zich minder zorgen te maken over hun kroost. Dat zou komen doordat onderwijs en kinderopvang veel beter geregeld zijn, en nog goedkoper ook. In Opgejaagd (VPRO) – vanaf zondag 4 februari beschikbaar als radioserie en podcast – gaat Jennifer op onderzoek uit.

Het is niet zomaar een klus waaraan Jennifer Pettersson begint. Van de uitkomst wil ze echt laten afhangen of ze in Nederland blijft. “Ik weet veel van beide landen, maar ik zal me eerlijk openstellen voor nieuwe informatie.” Het lijkt er wel op dat haar land van herkomst beter scoort. “Een Zweedse econoom legde me uit dat we in Nederland een heel duur systeem hebben met hoogopgeleide, in deeltijd werkende moeders die veel thuis zijn met hun kinderen. Hierdoor is ook de behoefte aan kinderopvang van hoge kwaliteit niet groot. Wat er precies misgaat in het Nederlandse systeem dat voor kleine kinderen moet zorgen, zowel op de kinderopvang als in het basisonderwijs, hoop ik in deze reeks te achterhalen.”

Misschien zijn ze in Scandinavië gewoon wat relaxter?
“Nee, Zweden zijn juist perfectionistisch en nemen geen genoegen met halve oplossingen. Hun systeem is gericht op het welzijn van het kind, maar ook op een gelijkheidsideaal, waarbij alle ouders het recht hebben om te werken. In Nederland komen scholen geld en mankracht tekort, waardoor ouders – vooral moeders dus – op school moeten meehelpen. Helaas zijn we hier wat minder geëmancipeerd.”

Is het wel gezond voor je relatie en gezinsleven om zo veel te werken?
“Misschien is dat juist een deel van de oplossing. Als vrouwen meer gaan werken, genereert dat veel belastinginkomsten die je in onderwijs en opvang kunt steken. In Nederland zien we het als een vorm van mishandeling om je kind vijf dagen per week naar de opvang te sturen. In Zweden is het juist heel normaal en zeggen ouders: ‘We kunnen de kinderen thuis minder bieden dan de crèche, waar ze met andere peuters optrekken, veel ondernemen en buitenspelen.’ Nederlandse ouders moeten zelf maar oordelen.”

Podcast
“De reeks is als podcast beschikbaar, zodat werkende ouders kunnen luisteren wanneer ze maar willen.” Tijdens haar zoektocht moet ze het ook nog eens worden met haar man. “Vooralsnog is hij sceptisch. Hopelijk blijven we er samen een beetje de humor van inzien.”

Radio Doc: Opgejaagd

Zondag 4 en 11 februari, 21.00 uur, NPO Radio 1

Aflevering 1 en 2 zijn op zondag 4 en 11 februari te horen in Radio Doc om 21.00 uur op NPO Radio 1. Deze en de overige vijf afleveringen kun je ook beluisteren als podcast

Beeld: Stefan Heijdendael

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons