Kerk in Hilversum redt afgebrande pizzeria

‘Nu kunnen we laten zien dat we omzien naar mensen’

Als kerk geld inzamelen voor de afgebrande pizzeria aan de overkant? Voor de Thousand Hills gemeente in Hilversum is het niet meer dan vanzelfsprekend. “Dit is voor ons een kans om te laten zien waar we voor staan,” zegt koster Rudy Volkerink.

Eind november 2017 opent de familie Samad Pizzeria Pyramide aan de Neuweg in Hilversum. Precies tegenover de Thousand Hills gemeente, waar Rudy koster is (op de foto rechts). “We hadden meteen een goede klik,” vertelt hij. “Er worden veel activiteiten georganiseerd in onze gemeente, en omdat we onze vrijwilligers graag een goede maaltijd voorzetten, waren we al snel een goede klant van deze hardwerkende ondernemers. En het leuke was: we hadden echt een klik met Ibrahim en zijn vrouw Samira” (op de foto links).

In brand gestoken

Tot de zaak met oud en nieuw in brand wordt gestoken. Rudy aarzelt niet en zoekt op 2 januari de eigenaren op om zijn medeleven te tonen. “‘Ik vind het verschrikkelijk voor jullie,’ zei ik. ‘En we willen er graag voor jullie zijn.’ Ik zag de triestheid en de pijn in de ogen van Ibrahim. Hij komt uit Egypte en woont al jaren in Almere. Hij is een goede kok en wilde graag voor zichzelf beginnen. In korte tijd had hij een prachtige zaak neergezet, die heel goed liep – de recensies op internet waren lovend. En nu zat hij financieel aan de grond. Er liep al wel een aanvraag voor een verzekering, maar omdat die nog niet rond was, keert de verzekering niets uit. Hij was dus al zijn geld kwijt, en was bang dat hij zijn huis uit moest.
Diezelfde avond stuurt Rudy hem een appje, waarin hij zegt dat ze erbovenop komen, hoe dan ook. En dat hij hen gaat helpen.

Ibrahim vindt het geweldig dat we als moslims en christenen zo met elkaar kunnen omgaan

“Dat appje was het begin van iets wat nu ontploft is,” lacht Rudy. “We hebben een website gemaakt – Steunfamiliesamad.nl – en vanaf dat moment kwamen allerlei media op ons af. Vanuit het hele land krijgen we steunbetuigingen en geven mensen geld om deze ondernemers te helpen. We hebben het rekeningnummer van de kerk opengesteld – met ANBI-status, zodat mensen weten dat het geld goed terechtkomt. Er is nu al zo’n 1000 euro binnen, terwijl we nog niet eens geflyerd hebben.

Hoe reageert de familie Samad? “Ze zijn er beduusd van. Ze vinden het hartverwarmend en zijn verbaasd dat ze geholpen worden door mensen die ze eigenlijk nauwelijks kennen. Er gloort voor hen weer hoop, ze hebben weer moed om verder te gaan. En Ibrahim vindt het geweldig dat we als moslims en christenen zo met elkaar kunnen omgaan.”

Geen zieltjes winnen

Rudy zelf is vooral enthousiast over de kans die de kerk met dit voorval heeft. “Ik zie het als onze verantwoordelijkheid om anderen te helpen en om te laten zien waar we voor staan. Veel van wat we uitdragen gebeurt binnen de muren van het kerkgebouw, maar nu kunnen we laten zien dat we ook omzien naar de mensen daarbuiten. En je ziet wat voor moois daaruit voort kan komen.”
Hij benadrukt dat deze actie niet is bedoeld om de familie Samad te bekeren tot het christendom. “Dat is niet mijn manier om zieltjes te winnen. Het is mijn taak om te doen waar ik goed in ben en dat is geven om mensen die het nodig hebben. Wat God daar vervolgens mee doet, is niet aan mij; daar kan ik alleen maar voor bidden. Als je er te krampachtig mee omgaat, doet dat de relatie met de ander ook geen goed.”

“Komend weekend hebben we een grote conferentie,” zegt Rudy. “En Ibrahim wil daar graag bij helpen. Ik heb tegen hem gezegd: ‘Helpen is niet nodig. Maar kom gewoon eens kijken.’”

Politie-onderzoek

Over de reden van de brandstichting kan Rudy niet veel zeggen. “De politie doet momenteel onderzoek. Het enige wat ik weet is dat de vorige eigenaar een schimmige partij was, dus misschien was het nog een afrekening. Of afgunst. Maar daar houd ik me verder niet mee bezig. Zaak is nu dat het pand wordt opgeknapt. De verhuurder heeft er een aannemer in gezet, en dan zal Ibrahim de zaak opnieuw moeten inrichten.”

Daar is zo’n 20.000 tot 25.000 euro voor nodig, schat Rudy, die hoopt dat de pizzeria eind februari, begin maart weer open kan.

Beeld: Studio Kastermans / Alexander Marks

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons