Jaja, u bent salafist!

Blog van Tijs van den Brink

Veel mensen geloven me niet als ik zeg dat ik zelf vaak geen mening heb over uitspraken die gasten in ‘mijn’ programma’s doen.

Als ik op internet reacties lees op interviews die ik maak, weten kijkers en luisteraars vaak precies waarom ik dat interview heb gemaakt. Ze schelden me bijvoorbeeld uit omdat ik iemand iets gevaarlijks heb laten zeggen of prijzen me omstandig omdat ik iemand heb ontmaskerd.

Zo ook kort voor Kerst, toen ik voor ons radioprogramma Dit is de Dag burgemeester Aboutaleb van Rotterdam interviewde over de islam. In het interview koos Aboutaleb ervoor het salafisme heel letterlijk te benaderen. ‘Salaf ’ betekent voorganger, een salafist is dus iemand die de voorganger wil volgen. Salafisten zijn mensen die Mohammed willen volgen en christelijke gelovigen die op Christus willen lijken, zijn ook salafist in de letterlijke betekenis van het woord, betoogde hij. (Jaja, Visie-bezoeker, u bent salafist!) Aboutaleb noemde iedere moslim ‘een beetje salafist’ en zichzelf zelfs jihadist.

Ik wierp Aboutaleb voor de voeten dat de AIVD salafisme wel degelijk heel gevaarlijk vindt. Hij spreekt daar regelmatig over met de AIVD, zo vertelde hij, en inmiddels spreekt de voormalige geheime dienst volgens hem genuanceerder over de gevaren van het salafisme.

Het laat zich raden: de reacties op het interview waren zeer uitgesproken. Geert Wilders eiste onmiddellijk het aftreden van de burgemeester. Op Twitter werd ik bedankt omdat ik eindelijk ‘het ware gezicht’ van Aboutaleb had onthuld, anderen verweten me het ‘bruine (dat wil zeggen het extreemrechtse, TB) gedeelte van mijn publiek weer te hebben bediend’.

Ondertussen heb ik zelf nog maar nauwelijks een mening over zo’n gesprek. Het is simpel: met de redactie denken we van tevoren goed na over wat we willen weten van de gast en tijdens het gesprek probeer ik zo geconcentreerd mogelijk de vragen te stellen en in de gaten te houden of we echt antwoord krijgen. Na afloop verspreiden we het gesprek zo goed mogelijk via radio en de sociale media.

Pas als dat allemaal is gebeurd, heb ik tijd om na te denken over wat ik zelf vind van de uitspraken van de burgemeester. En als u het niet heel erg vindt, houd ik die opvatting gewoon lekker voor me. Zodat u niet van tevoren weet welke kant het interview opgaat als u mij weer een interview met een politicus hoort houden...

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons