'Holocaust: The Revenge Plot' toont wraak op de nazi's

‘De Wrekers’ wilden in 1946 drinkwater in Duitse steden vergiftigen

6 miljoen Duitse slachtoffers hadden er moeten vallen als het plan van een groep Holocaust-overlevers geslaagd was. Eén voor elke jood die door de Duitsers was vermoord. De plannen mislukten en raakten in de vergetelheid. Channel 4 zendt dit weekend de documentaire Holocaust: The Revenge Plot uiteen verhaal over de poging tot wraak op de nazi's door een joodse groep in 1946.

Hoewel er wel het een en ander te vinden is over Nakam (De Wrekers), zoals ze genoemd worden, zullen maar weinigen deze geschiedenis kennen. Nakam was een geheime organisatie die werd geleid door Abba Kovner. Hij overleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog het getto van Vilnius in Litouwen en werd later een beroemde Israëlische dichter. Makers van de docu Holocaust: The Revenge Plot vonden geluidsbanden waarop Kovner en anderen nieuwe informatie delen over de acties van Nakam. Zoals het gegeven dat twee van de toekomstige presidenten van Israël – Chaim Weizmann en Efraim Katzit – betrokken waren bij de groep.

Tekst gaat verder onder de video.

Getuigenissen

Samen met een groep van zo’n 50 mannen en vrouwen die de verschrikkingen van de Holocaust hadden overleefd, maakte Kovner een plan om wraak te nemen op de Duitsers – als vergelding voor de Joodse slachtoffers van het nazibewind. Het uiteindelijke doel was om 6 miljoen Duitsers te vermoorden; voor elke jood die tijdens de Holocaust vermoord was één. Van de groep leven nog een aantal deelnemers die hun verhaal doen in de documentaire. Voor sommigen is het de eerste keer dat ze praten over de gebeurtenissen tijdens de Holocaust en vlak daarna.

Plan A

Voor Plan A inflitreerden agenten van Nakam in 1946 in de drinkwatervoorzieningen van een aantal Duitse steden. Het plan was om het water in onder andere Hamburg, Neurenberg, Frankfurt en München te vergiftigen en zo miljoenen Duitsers te vermoorden. De opzet mislukte, doordat Kovner werd gearresteerd toen hij op weg was om het gif dat nodig was voor de actie, op te halen.

Broden met arsenicum

Een tweede aanslag, Plan B, slaagde deels. De groep wist broden, bestemd voor 50.000 SS-officieren in krijgsgevangenkampen onder Amerikaans toezicht, te vergiftigen met arsenicum. Dat leidde tot meer dan 2000 zieken, maar voor zover bekend geen doden. Uit later onderzoek bleek dat de hoeveel arsenicum ruim voldoende is geweest om het plan te laten slagen. Waarom er bij deze aanslag geen doden zijn gevallen, is nog altijd een mysterie.

Holocaust: The Revenge Plot wordt op zaterdag 27 januari om 22.00 uur (Nederlands tijd) uitgezonden op het Britse Channel 4.

Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust

Op 27 januari 1945 werd Auschwitz bevrijd. Sinds 2006 is 27 januari officieel de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. In Nederland is de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam altijd op de laatste zondag van de maand. Dit jaar valt die op 28 januari.

Beeld: Channel 4

Geschreven door:

Joëlle Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons