Hier wordt Joke Buis enthousiast van!

Een gesprek over Johannes de Heer, Gods stem en opa

in Mediatips

Met haar vertolking van de liederen van Johannes de Heer is Joke Buis een ambassadeur van dit genre geestelijke muziek geworden. In het programma Andries vertelt zij waarom zij als zangeres juist deze muziek zingt.

“Ik vergeet dat moment nooit meer," vertrouwt ze Andries Knevel toe. “Ik zat in de 2e van het vwo en liep naar de klas waar Franse les gegeven zou worden. Voor de klapdeuren stonden drie meiden die mij altijd pestten. Opeens kwam er een Johannes-de-Heerlied in mijn gedachten: ‘Ik zie je, Ik ben erbij, Ik houd je vast.'”
Op dat moment ervaart ze voor het eerst dat God heel dichtbij komt. Ze loopt door naar de klas en merkt dat er iets is veranderd. “Alsof God dat lied voor mij zong.” Dat geeft vertrouwen.

Het is niet de laatste keer dat God haar iets door middel van Johannes-de-Heermuziek duidelijk maakt. “In de zomer van 2013 kreeg ik een week lang dagelijks een ander lied in mijn hoofd.” Ze bespreekt dit met haar man: 'Zou God daar iets mee bedoelen?'

Als ze erover piekert of ze een solo-cd met deze muziek moet maken, hoort ze ’s nachts in een droom een stem: 'Vertrouw op Mij.' Voor haar is het duidelijk: God wil dat zij dit Johannes-de-Heerproject gaat doen.

Opa

“Ik heb die liederen van mijn opa geleerd," vertelt ze verder. "Hij zong die liederen vaak en was organist in een kerk waar veel uit de bundel van Johannes de Heer wordt gezongen. Ik vroeg hem een top 10 van zijn favoriete liederen samen te stellen en betrok hem daardoor bij de productie van de cd.”

Opa is 84 en heeft al een tijdje longkanker. Toch gaat hij helemaal in het project op: “De Heer heeft mij nog één taak gegeven op aarde, ik moet Joke helpen,” zo zegt hij. Het presentatieconcert maakt hij nog mee. Joke: “Het werd zijn avond. Twee weken later is hij overleden. Hij had dat blijkbaar afgesproken met de Heer.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons