‘Het schrijven van deze gedichtenbundel voelde als een daad van verzet’

Marnix Niemeijer te gast in ‘Andries’

in Mediatips

Marnix Niemeijer is vader van twee dochters en een zoon, die alle drie — elk op een ander gebied — zorgen geven. In het programma Andries vertelt hij hoe dit het leven van hem en zijn vrouw heeft beïnvloed.

Ook al wordt Marnix met de harde kanten van het leven geconfronteerd, bitter of boos is hij niet. Als Andries van hem wil weten welke vraag hij God zou willen stellen, geeft hij een verrassend antwoord: “Ik zou willen weten wanneer ik Hem niet gezien heb. Ik ben ervan overtuigd dat Hij er altijd is en dat ik vaak gewoon mijn leven leid. Het is net als bij een beste vriend. Ik heb een ‘vriendelijk contact’ met God en wil graag weten wanneer ik Hem gemist heb. Dat zou mij helpen ontspannen te leven.”

Zorgen in het gezin

In 2013 kreeg Marnix’ oudste dochter, Rieke, een psychose. Het duurde even voor Marnix en zijn vrouw Geke doorhadden wat er aan de hand was. Nog steeds heeft Rieke last van psychoses, en zij is niet het enige kind dat zorg nodig heeft: hun tweede dochter — Marnix en Geke hebben haar in Thailand geadopteerd toen Marnix in dit land werkte — heeft een verstandelijke beperking. Harmen, hun jongste, is geboren met een half hart.

Gedichtenbundel

In het verleden schreef Marnix veel, maar in de afgelopen 25 jaar was daar weinig meer van gekomen. In de heftige periode rond het ziekzijn van Rieke pakt hij de draad toch weer op. Hij maakt gedichten voor zijn oudste dochter. “Het voelde als een daad van verzet. Ik moest die dingen vanuit het diepste diep opschrijven.” Zijn gedichten zijn opgenomen in boekje Opname van Opzij, dat onlangs werd uitgegeven bij Brandaan.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons