'Heel Holland Bakt'-winnares Annemarie Pronk:

‘Wat een eer om bakexpert te zijn in Van Harte’

Vanaf vanmiddag viert de EO feest! Het nieuwe programma Van Harte viert namelijk het leven en alles wat daarmee te maken heeft: groots en uitbundig, of juist klein en ingetogen. Vaste gast in Van Harte is bakexpert Annemarie Pronk, winnares van Heel Holland Bakt 2016.

“Ach, wat kan mij het schelen!” Met die houding vulde Annemarie Pronk eind 2015 haar aanmeldformulier in voor de populaire bakwedstrijd Heel Holland Bakt. Ruim een half jaar later ging ze met de eerste prijs naar huis. Vanmiddag laat ze in Van Harte zien hoe je van Driekoningen een feestje maakt.

Bakexpert

“Ik vind het een eer dat ik in Van Harte een ‘bakexpert’ word genoemd, terwijl ik nog veel kan leren,” zegt ze bijna verlegen. “Van Harte gaat over vieren. Ik bak hartige en zoete dingen die passen bij verschillende gelegenheden en bijzondere feestdagen, zoals maandag de driekoningentaart.” Ergens doet dit Annemarie een beetje denken aan Heel Holland Bakt. “Net als bij de opdrachten in de wedstrijd, krijg ik voor Van Harte steeds een thema mee.”

‘Taste and See’

Bij Heel Holland Bakt krijgt ieder baksel een naam. De namen die Annemarie aan haar gebakjes gaf, waren soms met een christelijke knipoog. “Toen ik een vuurtoren ging maken, heb ik die My Lighthouse genoemd, naar een nummer van de worshipband Rend Collective. En een selectie van bladerdeeghapjes gaf ik de naam Taste and See, een verwijzing naar Psalm 34. Vanuit christelijke hoek kreeg ik hier veel leuke reacties over.”

Waarom ben je eigenlijk geen bakker geworden?
“Nee, ik hoef geen bakkerij. Juist niet. Ik vind het een interessant vak, maar het is onwijs hard werken. Als ik zo’n productie zou moeten draaien, geniet ik er niet meer van. Het kleine, dat vind ik leuk. Het komt soms voor dat mensen uren rijden om een workshop te volgen en dan blij naar huis gaan: daar doe ik het voor.”

‘Ik wil niet vergeten dankbaar te zijn’

Annemarie Pronk

Wat zijn je toekomstdromen voor 2018?
“Misschien is mijn grootste droom wel dat ik meer tot rust kom. Omdat je anders voorbijgaat aan de dingen die écht belangrijk zijn. En ik wil iets meer zoeken naar zingeving. Ik wil niet alleen maar taarten bakken. Het zou mooi zijn als ik het bakken kan combineren met het helpen van jongeren, bijvoorbeeld. Maar ik zie nog niet zo goed voor me wat dat zou moeten zijn. Dus voorlopig richt ik me helemaal op Van Harte!”

Over Van Harte

Van Harte is een magazine over ‘het leven vieren’ en alles wat daarmee te maken heeft. Groots en uitbundig, of juist klein en ingetogen. Hoe dan ook: meestal gaat een feest dieper dan een stuk taart en raakt het aan diepe gevoelens en levensovertuiging.

Van Harte is vanaf maandag 8 januari elke maandag tot en met donderdag te zien om 17.50 uur op NPO 2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons