'Er zijn veel kankerpatiënten die het niet halen, waarom ik wel?'

Olympisch kampioen Maarten van der Weijden in 'De Kist'

Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden is door kanker geworden wie hij nu is. Voordat hij ziek werd, ging de sporter ervan uit dat je alles kunt bereiken wat je wilt. Maar toen hij zestien jaar geleden met leukemie in het ziekenhuis belandde, hield zijn geloof in maakbaarheid geen stand.

Maarten was geveld door oncontroleerbare cellen, ofwel domme pech. Tegen de prognoses in is Maarten van der Weijden volledig genezen. In augustus gaat hij de Elfstedentocht zwemmen om geld op te halen voor kankeronderzoek. Dat heeft alles te maken met het overlijden van zijn ziekenhuismaatjes Rob en Bob, met wie hij een intense band had. Van der Weijden vertelt dat hij de dood van Rob en Bob als een brandmerk met zich meedraagt. "Er zijn zo veel kankerpatiënten die het niet halen, daar zit iets onrechtvaardigs in. Waarom ik wel en zij niet? Dat is niet te rijmen."

De Kist met Maarten van der Weijden is te zien op zondag 7 januari om 23.45 uur op NPO 2. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons