'Er is een bepaalde mate van ellende die je aankunt'

Harry de Winter in 'De Kist'

in Mediatips

Televisieproducent Harry de Winter is vernoemd naar de verloofde van zijn moeder, een joodse jongeman die omkwam in een concentratiekamp. Zijn foto stond op haar nachtkastje. Ook vader De Winter verloor in de Tweede Wereldoorlog een geliefde: zijn eerste vrouw kwam hoogzwanger in Auschwitz terecht om nooit meer terug te keren. Haar portret stond op zíjn nachtkastje.

Ondanks de verwoestende invloed van de Holocaust op hun leven, slaagden de ouders van Harry de Winter erin om een vrolijk en opgeruimd gezin te stichten. Zijn vader maakte liever grappen over de oorlog dan de gruwelen van de kampen te benoemen. Zo bleef de dood op afstand. Harry de Winter, deel van de naoorlogse generatie, heeft zelf ook moeite om vrijuit over het joodse verleden te spreken: "Er is een bepaalde mate van ellende die je aankunt. Als je daarover heengaat, flip je."

De Kist, zondag 21 januari, 23.45 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons