EO-ers vrijen vaker

Blog van Tijs van den Brink

Nou ja zeg, dat is eigenlijk best heel spectaculair nieuws! U vrijt vaker dan de gemiddelde Nederlander!

Sorry dat ik zo met de deur in huis val, maar ik ben een beetje opgewonden, eh, opgetogen. Dat zit zo. Vorige week verscheen een onderzoek (van kenniscentrum Rutgers) waaruit blijkt dat Nederlanders steeds minder vaak vrijen: mensen van 25 jaar en ouder die een relatie hebben, hebben gemiddeld niet meer dan drie keer per maand seks. Dat is echt minder dan 25 jaar geleden. Precieze getallen heb ik niet gevonden, maar volgens een woordvoerder van Rutgers was in de jaren 90 van de vorige eeuw twee keer per week nog heel normaal. Dat het minder wordt, past overigens in een internationale trend: ook in Amerika en Zweden verschenen onderzoeken waaruit blijkt dat de frequentie afneemt.

Ik wilde dus een strenge column gaan typen dat we met z’n allen wat beter ons best moeten doen. Want uit hetzelfde onderzoek blijkt dat we vrijen wel heel leuk vinden meestal (al zijn mannen iets vaker tevreden dan vrouwen). Bovendien is vrijen gezond en ontzettend goed voor de binding in een relatie. Trouwens, voor de opbouw van de bevolking kan een baby-boom ook geen kwaad. Dus: het is leuk, het is gezond en het is zinnig. Waarom komt het er dan steeds minder van? Daar is, voor zover ik het kon nagaan, niet heel precies onderzoek naar gedaan, maar deskundigen wijzen op de toegenomen mogelijkheden voor vermaak (Netflix, games), al dan niet via de telefoon of de computer. Dat neemt zo veel tijd in beslag dat we aan elkaar steeds minder toekomen. Maar een strenge column verdient u helemaal niet!

Ineens herinnerde ik me dat Visie vorig jaar een themanummer heeft uitgebracht over dit onderwerp. En wat blijkt? De (duizend) ondervraagde EO-leden hebben ‘minimaal drie tot vier keer’ per maand ‘seksuele intimiteit’, zoals dat werd genoemd. ‘Minimaal drie tot vier keer per maand’ is echt meer dan ‘niet meer dan drie keer maand’!

Ik kan niet anders dan u daarmee complimenteren! Heel goed, gaat u daar vooral mee door! Grappig ook. Het beeld bestaat dat gelovigen van allerlei snit seksualiteit vaak problematiseren. Soms is dat beeld terecht, maar nu blijkt dan zomaar ineens dat wij, EO-leden, seksueel actiever zijn dan mensen die geen lid zijn van de EO. Als dit nieuws geen boost geeft aan het ledental van de EO, weet ik het ook niet meer...

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons